Ingezonden persbericht


(9 december 2005 - Bericht van Kerk en Vrede)

P E R S B E R I C H T

Steun voor gegijzelde vredeswerkers in Irak

Utrecht, 9 december 2005 -
De coalitie 'Ik heb familie in Irak!', die in 2002 en 2003 verschillende kerkelijke missies naar Irak zond, is diep bezorgd over het lot van de gegijzelde vredeswerkers in Irak.

Zoals bekend werden op 26 november 2005 vier leden van het Christian Peacemakers Team (CPT) in Bagdad ontvoerd en sindsdien in gijzeling gehouden. De gijzelnemers eisen de vrijlating van alle gevangen in Irak. Het eerste ultimatum om de vier gijzelaars te doden dat gisteren verliep, is verschoven naar a.s. zondag 11 september. Pogingen om de gijzelaars vrij te krijgen zullen vooral vanuit gewone burgerorganisaties moeten komen en vanuit islamitische regeringen.

De Nonviolent Peaceforce, een internationale coalitie waarin tal van organisaties voor burgervredeswerk zijn aangesloten, heeft een beroep gedaan op islamitische organisaties wereldwijd. Het Muslim Peacemakers Team, dat eveneens in Irak is gestationeerd, heeft inmiddels alle medewerking toegezegd. Een contact met onze eigen relatie in Bagdad, Father Yousif Thomas, maakt helder dat de christelijke gemeenschap in Irak nog minder kan doen dan wij. Voor hen is het te gevaarlijk om op onderzoek uit te gaan wie hier achter zitten.

Op de website van Kerk en Vrede (www.kerkenvrede.nl), proberen we de ontwikkelingen over dit gijzelingsdrama bij te houden. U vindt daar ook achtergrondinformatie over het Christian Peacemakers Team zelf en de vier gegijzelde teamleden. Meer informatie is natuurlijk steeds te vinden op de website van het CPT zelf: www.cpt.org. We hopen dat u hen, in uw gebeden of op een andere wijze, wilt gedenken.

De coalitie 'Ik heb familie in Irak!' bestaat uit Kerk en Vrede, de Basisbeweging Nederland, het Werkverband van Religieuzen voor Gerechtigheid en Vrede, Stuurgroep Dominicanen, Doopsgezinde Vredesgroep en EIRENE Nederland en zond, met ondersteuning van de Raad van Kerken in Nederland en KerkinActie, in 2002 en 2003 een drietal kerkelijke missies naar met name de christelijke minderheid in Irak. (zie www.kerkenvrede.nl/oud/irak/)

-------

Noten voor de pers

Nadere informatie bij Jan Schaake: 030-2316666

Relevante websites:

http://www.kerkenvrede.nl

http://www.cpt.org

http://www.kerkenvrede.nl/oud/irak/

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Kerk en Vrede