Ingezonden persbericht


Persbericht 8 december

SG Defensie krijgt warm onthaal in Schinveld

Op vrijdagochtend 9 december is de Secretaris Generaal van het ministerie van Defensie naar Schinveld gekomen om daar te praten met de Burgemeester over de kap van de Schinveldse Bossen. Ook Stop AWACS en GroenFront!-activisten waren uitgenodigd voor dit gesprek.

Zowel GroenFront! activisten als Stop AWACS hebben mensen gisteren opgeroepen om de Secretaris Generaal bij het gemeentehuis op te wachten en op vreedzame wijze hun onvrede met de boskap en de overlast van de AWACS duidelijk te maken. Zo'n vijftig mensen gaven aan die oproep gehoor. Enkele klimmers van GroenFront!ers hebben een spandoek met de leuze " Kappen met AWACS" aan de dakrand van het gemeentehuis gehangen. Een van de bestuursleden van Stop AWACS stond met een megafoon en een tros bananen in zijn hand (vanwege de bananenrepubliek Nederland). De medewerkers van Defensie durfde blijkbaar hun hoofd niet te vertonen en slopen via een achteruitgang het gemeentehuis binnen. Veel buurtbewoners waren ontzettend kwaad hierover en besloten het gemeentehuis binnen te stormen. Zelfs een vrouw met kinderwagen deed mee. In het gemeentehuis werd ze de weg versperd door enkele agenten.

Burgemeester Zuidgeest heeft hierna tien mensen gevraagd met de Defensie medewerkers te praten. Uit dit gesprek werd duidelijk dat Defensie de kap nog moet aanbesteden, Dat betekent zeer waarschijnlijk dat de kap pas na de Kerstvakantie gaat plaats vinden. In gesprek werd door Stop AWACS Overlast ook nog eens gehamerd op de gezondheidsschade die de vliegtuigen aanrichten, maar van de zijde van Defensie kwam ook dit maal wederom geen serieuze reactie.

GroenFront! activisten hebben besloten niet op de uitnodiging voor een gesprek in te gaan. Bram " Begrijp ons niet verkeerd, we zijn altijd bereid om te praten. We hebben alleen niets te winnen met een dergelijk gesprek. Die hoge pipo van Defensie gaat ons alleen vertellen hoe hij de bomen wil gaan kappen en het verzet daar tegen wil inkapselen, dat is voor ons geen interessante discussie. Wat ons betreft is de tijd van praten over, of Defensie trekt zijn plannen in of we gaan er voor. "

GroenFront! activisten gaan ondertussen stug door met het 24 uur per dag bezet te houden van het bos, het bouwen van boomhutten, en het spannen van touwbruggen. Zij zijn niet van plan te wijken voor houthakkers, politie en de kou.