Hulpverlening Gelderland Midden

Vaccinatie tegen pneumokokken opgenomen in rijksvaccinatieprogramma
---

Vaccinatie tegen pneumokokken opgenomen in rijksvaccinatieprogramma

De vaccinatie tegen pneumokokken komt volgend jaar in het rijksvaccinatieprogramma voor kinderen die geboren worden op of na 1 april 2006.

Pneumokokkeninfecties kunnen vooral bij jonge kinderen ernstige gevolgen hebben. Minister Hoogervorst (Ministerie VWS) verwacht dat door de vaccinatie jaarlijks 78 sterfgevallen en een groot aantal gevallen van ernstige ziekte en blijvende schade voorkomen kunnen worden. (hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, longontsteking, middenoorontsteking.) De minister heeft het advies van de Gezondheidsraad van oktober dit jaar overgenomen.

Babys krijgen voortaan vier keer, gelijktijdig met de DKTP-Hib vaccinatie een prik tegen pneumokokken aangeboden. Dat wil zeggen dat op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden een extra vaccinatie wordt gegeven. Voor de kinderen die in aanmerking komen voor de hepatitis B vaccinatie, wordt er onderzocht of de hepatitis B vaccinatie gecombineerd kan worden in 1 prik met de DKTP-Hib vaccinatie. Dit om te voorkomen dat deze kinderen 3 prikken tegelijk krijgen.

De pneumokokken vaccinatie zal, net als de andere vaccinaties binnen het rijksvaccinatieprogramma van 0 4 jarigen, worden uitgevoerd op de verschillende consultatiebureaus.

Voor kinderen die voor 1 april 2006 worden geboren, wordt er geen inhaalcampagne aangeboden. Indien u toch wilt dat uw kind wordt gevaccineerd, dan kunt u hiervoor een afspraak maken bij uw huisarts. De kosten zijn dan voor uw eigen rekening.

Meer informatie kunt u vinden op de volgende websites:

www.rijksvaccinatieprogramma.nl
www.minvws.nl

---

Deze pagina is bijgewerkt op 09-12-05 15:32
---

© Hulpverlening Gelderland Midden Postbus 5364, 6802 EJ Arnhem Internet: www.HulpverleningGelderlandMidden.nl