Time : 4:08:09 PM
Date : Friday, December 09, 2005
Sender Name: Bemefa

Nieuw jaar, nieuwe wetten

Dit jaar ligt er een nieuwe Europese wetgeving onder de kerstboom. Vanaf 1 januari 2006 treden er bijgevolg verschillende nieuwe systemen en voorschriften in werking. Het mag gezegd worden dat de Belgische mengvoederindustrie zeer pro-actief gereageerd heeft op de komst van deze wetgeving:

Het GMP kwaliteitssysteem, ontwikkeld in 2001, betekende het startschot voor een hele reeks initiatieven. In 2003 ging Bemefa van start met een sectoraal bemonsteringsplan: door middel van monstername op drie niveaus kunnen contaminaties vroegtijdig worden opgespoord. In 2006 zal er ook worden samengewerkt met de zuivelsector.

Op internationaal niveau is er eveneens niet stilgezeten: verschillende uitwisselingsprotocollen, met ondermeer Duitsland, zijn verwezenlijkt. De Belgische mengvoedersector stond ook mee aan de wieg van IFSA (International Feed Safety Alliance). Doel van IFSA is een gemeenschappelijke standaard, wereldwijd toepasbaar, voor de veiligheid van diervoeders.

De nieuwe Europese wetgeving bevat ook de mogelijke verplichting tot verzekering. Daarom ging Bemefa voor haar leden op zoek naar een degelijk verzekeringsprogramma. Samen met Marsh & McLennan kon ze een op maat gemaakt programma voor de mengvoedersector uitwerken. Belangrijke troeven van deze polis: productaansprakelijkheid en productrecall. Bij productaansprakelijkheid worden derde partijen vergoed voor schade geleden ten gevolge van gebrekkige producten geleverd door een verzekerde. Onder productrecall wordt de dekking van kosten verstaan, ten gevolge van terughalen van gecontamineerd dierenvoeder en het terughalen van eindproducten (vlees, melk, ei). Dit programma is voor de leden aantrekkelijk uitgewerkt daar het in vergelijking met standaard verzekeringen een beperkte lijst met uitgesloten producten hanteert.