Gemeente Amersfoort


Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 368

datum: 9 december 2005

Amersfoortse veiligheidsaanpak: kiezen én delen werkt!

"Op de hotspots is de veiligheid opvallend verbeterd en ook Amersfoort als geheel vertoont dalende criminaliteitscijfers. Kiezen voor hotspots en speerpunten én samenwerking met partijen en inwoners werkt dus." Deze conclusie trokken burgemeester Van Vliet-Kuiper en districtchef Van den Berg van de politie vandaag tijdens de presentatie van de campagne Veilig op straat.

Amersfoortse veiligheidsaanpak

De gemeente Amersfoort voerde een jaar lang campagne. Er werd voor een afwijkende aanpak gekozen. Amersfoort koos voor 4 hotspots en 4 speerpunten en ging voor gedeelde verantwoordelijkheid. Daarnaast werd de algemeen directeur projectleider. Daarmee drukte de gemeente uit dat dit beleid echt de hoogste prioriteit had, zowel intern als extern. Tot slot werd zwaar ingezet op communicatie. Inmiddels blijkt uit de cijfers dat de afwijkende Amersfoortse veiligheidsaanpak tot opvallende resultaten heeft geleid.

Kiezen

Alle aandacht ging uit naar de vier hotspots en de speerpunten veilig uitgaan, veelplegers, zwerfafval en leerplicht. Uit de cijfers blijkt dat criminaliteit, geweld, woninginbraken en jeugdoverlast op de hotspots opvallend is afgenomen. Ook resultaten met betrekking tot de speerpunten zijn positief.

Verantwoordelijkheid delen
Om de vooraf gestelde doelstellingen te bereiken, heeft de gemeente heel veel mensen en organisaties betrokken. De gemeente voerde persoonlijke gesprekken met vele inwoners. Ook ging ze een gesprek aan met kappers, voorgangers, buurtverenigingen, ondernemers, portiers en riep hen op een bijdrage te leveren door bijvoorbeeld hun eigen netwerk in te schakelen om aan de slag te gaan met veiligheid.

Informatie: of Rik Enklaar, hoofd communicatie a.i, telefoon 033 469 43 18 of 06 24 67 98 61 of e-mail r.enklaar@amersfoort.nl of Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Veilig op straat, telefoon. 033 469 43 69 of 06 24 81 38 71, e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl.


---- --