Universiteit van Tilburg

CentERdata voorgedragen voor mega-NWO-subsidie

Op 7 december maakte Minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) op het Nationale Innovatie Event bekend dat CentERdata in aanmerking komt voor financiering vanuit het NWO-BIG programma. CentERdata is een instituut voor dataverzameling en toegepast onderzoek, verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

CentERdata is daarmee een van de vijf instituten die door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn uitverkoren om aanspraak te maken op een miljoenensubsidie in het kader van het Nationaal Programma Investeringen in Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten. NWO, die de minister adviseert in deze, heeft daartoe 100 miljoen euro te verdelen. Het kabinet besluit daarover in januari. NWO ontving in totaal 42 voorstellen, met een totaal aangevraagd bedrag van bijna anderhalf miljard euro.

Het voorstel getiteld An Advanced Multi-Disciplinary Facility for Measurement and Experimentation in the Social Sciences (MESS) is ontwikkeld door Marcel Das, directeur van CentERdata, Arie Kapteyn, senior economist bij de RAND Corporation (VS) en Arthur van Soest, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en eveneens senior economist bij RAND.

De subsidie zal gebruikt worden om een uniek laboratorium voor de sociale wetenschappen op te bouwen, met als kern een representatief panel van Nederlandse huishoudens die regelmatig beschikbaar zijn voor interviews via internet. Heeft de respondent geen internet dan krijgt hij of zij apparatuur in bruikleen waarmee toegang wordt verkregen tot internet en e-mail. Het laboratorium onderscheidt zich door vier hoofdkenmerken:
* integratie van een aantal bestaande gegevensverzamelingen op verschillende gebieden van de sociale wetenschappen;
* met het panel kunnen experimenten worden uitgevoerd op inhoudelijk en methodologisch gebied;
* experimenteren met nieuwe methoden van gegevensverzameling, gebuik makend van o.a. mobiele telefoons, webcams en personal digital assistants (niet alleen gericht op traditionele enquetevragen maar ook op medische gegevens zoals bloeddruk of hartslag);
* plan is om de verzamelde gegevens te ijken met en te koppelen aan administratieve gegevens. Het project bouwt voort op gezamenlijke projecten van de RAND Corporation en CentERdata, waaronder de ontwikkeling van MMIC? (Multi Mode Interviewing Capability): een geavanceerd softwarepakket voor het geintegreerd bevragen van respondenten via verschillende media (zoals telefoon en internet). Meer informatie is te vinden op de website van NWO (www.nwo.nl). Het complete voorstel staat op de website van CentERdata (www.centerdata.nl).

Noot voor de pers
Indien u meer wilt weten, kunt u contact opnemen met een van de aanvragers, Marcel Das 013 - 466 8226 / 466 8325 of per e-mail: das@uvt.nl, Arthur van Soest 013 - 466 2028 of per e-mail: avas@uvt.nl of Arie Kapteyn 00-1-310-393-0411, toestel 7973, of per e-mail: kapteyn@rand.org. Bij afwezigheid van eerder genoemden kunt u contact opnemen met Clemens van Diek, hoofd Communicatie van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen 013 - 466 2500, c.vandiek@uvt.nl. Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten