Universiteit Maastricht

Persbericht Universiteit Maastricht
18 oktober 2005

Studieprijs Stichting Praemium Erasmianum voor Maastrichts proefschrift

Prestigieuze prijs voor onderzoek Yuri Michielsen-Tallman naar gedrag van Nederlandse, Belgische en Luxemburgse rechters in de Tweede Wereldoorlog

Op vrijdag 9 december a.s. mag Yuri Michielsen-Tallman één van de vijf studieprijzen van de Stichting Praemium Erasmianum in ontvangst nemen. Michielsen-Tallman, tot voor kort verbonden aan de vakgroep Internationaal en Europees Recht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, krijgt deze prijs voor zijn onderzoek "The 'Nazification' and 'Denazification' of the Courts in Belgium, Luxembourg and the Netherlands", waarop hij op 22 december 2004 aan de Universiteit Maastricht cum laude promoveerde bij Prof. R. de Groot en prof. H. Schneider.

Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat deze prijs wordt toegekend voor een dissertatie van de Universiteit Maastricht. In 2003 behoorde Janneke Gerards tot de prijswinnaars voor haar proefschrift "Rechterlijke toetsing aan het gelijkheidsbeginsel. Een rechtsvergelijkend onderzoek naar een algemeen toetsingsmodel". In 2004 was Guido Goossens laureaat voor zijn "Verloren zonsondergangen: Hans Jürgen Syberberg en het linkse denken over rechts in Duitsland".

De prijs, bestaande uit een geldbedrag van drieduizend euro en een oorkonde, wordt ieder jaar door de stichting uitgereikt aan maximaal vijf jonge, veelbelovende wetenschappers die een uitzonderlijke dissertatie op het gebied van de geesteswetenschappen of de maatschappij- en gedragswetenschappen hebben voltooid. Bij de beoordeling wordt onder andere gelet op interdisciplinariteit van de benadering, de casusoverstijgende behandeling van het onderwerp en het bredere belang van het boek voor andere disciplines.

In zijn proefschrift analyseert Yuri Michielsen-Tallman hoe de rechters in België, Luxemburg en Nederland tijdens de bezetting juridisch gereageerd hebben op maatregelen die gevolgen hadden voor de positie en het functioneren van de gerechten. Hij concludeert dat Nederlandse rechters zelden de mogelijkheden van het toen geldende nationale en internationale recht benut hebben om weerstand te bieden. Bezettingsmaatregelen zijn vrijwel zonder protest toegepast ongeacht strijdigheid met het geldende (oftewel positieve) recht. In België daarentegen heeft het Hof van Cassatie voortdurend geïntervenieerd om met juridische middelen bezettingsmaatregelen ongedaan te maken. De situatie in Luxemburg week sterk af van die in de twee andere landen. Luxemburg ging gebukt onder een agressief bezettingsregime dat gericht was op algehele annexatie. Een collectief protest van de rechterlijke macht tegen bezettingsmaatregelen was volstrekt onmogelijk, aldus de onderzoeker. Noot voor de pers:
Titel van het bekroonde proefschrift: The 'Nazification' and 'Denazification' of the Courts in Belgium, Luxembourg and The Netherlands, Dr. J.N.M.E. Michielsen-Tallman LL.M (Harvard), uitgegeven door Universitaire Pers Maastricht. Het persbericht dat in december 2004 uitkwam n.a.v. de verdediging van dit proefschrift kunt u terugvinden op http://www.pers.unimaas.nl/. Voor meer informatie over de inhoud van het bekroonde proefschrift kunt u terecht bij Yuri Michielsen , e-mail Yuri.Michielsen@mestreech-limburg.net . Voor meer informatie over de Stichting Praemium Erasmanium kunt u bellen naar 020-6752753 of mailen naar spe@eramusprijs.org . Zie ook www.erasmusprijs.org . De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5229. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl