Vrije Universiteit Amsterdam


09.12.2005

S. van Drongelen

aula

Faculteit der Bewegingswetenschappen

10:45

Upper extremity load during wheelchair-related tasks in subjects with a spinal cord injury


Promotor: prof.dr. A.P. Hollander

Rolstoelgebruik: zware belasting voor schouders en armen

Stefan van Drongelen onderzocht fysieke belasting van rolstoelrijden en rolstoelgerelateerde taken. In relatie daarmee bestudeerde hij het voorkomen van overbelaste armen en schouders bij mensen met een dwarslaesie. Van Drongelen vond aan de hand van vragenlijstonderzoek dat dwarslaesiepatiƫnten al in de eerste maanden van de revalidatie klachten aan hun armen en schouders ontwikkelen, omdat ze hun armen meer moeten gebruiken. De klachten nemen ook weer af: tijdens de revalidatie worden de schouders en armen meer getraind en neemt de kans op pijn door overbelasting af. Het is belangrijk dat in een vroeg stadium kan worden vastgesteld of overbelasting dreigt, want overbelastingsblessures kunnen tot nieuwe, ernstige functionele beperkingen leiden. Door gerichte behandeling is het mogelijk te voorkomen dat schouderpijn ontstaat. Mensen met een dwarslaesie moeten op een gebalanceerde manier getraind worden om vooral de spieren van de armen en schouders sterker te maken.

Rolstoelrijden en rolstoelgerelateerde taken worden vaak genoemd als risicofactoren voor het ontstaan van klachten aan de armen en schouders bij mensen met een dwarslaesie.

In het bewegingslaboratorium toonde Van Drongelen aan dat de mechanische belasting (netto momenten, compressiekrachten) bij het uitvoeren van een lift (jezelf opdrukken om je zitvlak te ontlasten) en het nemen van een stoepje erg hoog was. Aanzienlijk minder belastend waren reiken en helling rijden, het minst belastend was normaal rolstoelrijden. De piekbelastingen van de rolstoeltaken waren zo hoog dat ze waarschijnlijk schade aan de zachte structuren (kapsel, banden, spier-peescomplex) kunnen veroorzaken. Natuurlijk is naast de piekbelasting ook de frequentie van de belasting van belang voor het ontstaan van klachten In ieder geval is door het voortdurende gebruik van de armen door de rolstoelgebruiker herstel slecht mogelijk. Dit verdient nadere aandacht.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl