Finale FIRST LEGO League - Rijnmond

Stichting kmr

RUIM 250 JONGEREN STRIJDEN OM DE TITEL REGIOKAMPIOEN TIJDENS DE FINALE VAN DE FIRST LEGO(r) LEAGUE - RIJNMOND

Rotterdam: Vrijdag 9 december vindt de regiofinale plaats van de First Lego League 2005 (FLL) met het thema .Ocean Odyssey.. Ruim 250 leerlingen van het voortgezet onderwijs uit de regio Rotterdam/Rijnmond/Drechtsteden hebben zich de afgelopen maanden voorbereid en kunnen niet wachten om met elkaar in competitie te gaan.

Voortbordurend op het succes van Robotgames (die de afgelopen drie jaar georganiseerd zijn door KMR) en de FLL regio West van 2004, organiseren stichting KMR en de CED-groep dit jaar de internationale robotgames .FIRST LEGO League. in de regio Rijnmond. De FLL is een internationaal programma voor leerlingen van 9 t/m 14 jaar dat een praktisch interactief robotica programma combineert met een competitie. Groepjes leerlingen (5-10) hebben in de maanden september tot november een robot gebouwd, die softwarematig wordt aangestuurd en functioneert op basis van licht-, druk- en rotatiesensoren. De teams moeten opdrachten/ missies volbrengen en een korte presentatie geven in het kader van het jaarthema .Ocean Oddyssee..

In deze regio hebben 25 teams zich voorbereid op de regionale finale die morgen (9 december) zal plaatsvinden in de Hogeschool Rotterdam (Kralingse Zoom). Tijdens deze spannende finale gaan leerlingen met elkaar de strijd aan om de regionale hoofdprijs. De teams zullen worden beoordeeld op een viertal gebieden: puntenscore in de wedstrijden, algemene presentatie, teamspirit en de techniek van de constructie. In totaal zijn er naast overall winnaar ook 6 andere prijzen te vergeven. De beste teams zullen op 21 januari 2006 strijden om de nationale hoofdprijs. Hieraan doen tevens de beste teams uit de rest van Nederland mee.

Doelstelling
Het meedoen aan de FLL kan een keuze voor technische vakken of opleidingen beïnvloeden. De ervaring is dat leerlingen in deze leeftijd door dit project ontdekken dat techniek leuk en uitdagend is en dat techniek -ook met minder aanleg- veel minder moeilijk is dan veelal wordt aangenomen. Leerlingen maken op een onconventionele en creatieve manier kennis met technische vakken, waaronder toegepaste wiskunde en natuurkunde. Theoretische kennis wordt voor en tijdens het bouwen van de robot als het ware spelenderwijs overgebracht. Vaardigheden als samenwerken, communiceren, creativiteit en presenteren worden eveneens ontwikkeld. Door het werken in kleine teams leren leerlingen dat iedereen een waardevolle bijdrage kan leveren.

Programma finale

08.30 - 10.00 Ontvangst van teams

10.00 - 10.15 Opening

10.30 - 14.30 Wedstrijden

14.45 - 15.30 Medailles en groepsfoto

15.45 - 16.15 Prijsuitreiking


Noot voor de redactie (