Vrijwilligersprijs 2005
Ahmed El Mesri is de tweede prijs winnaar van de Amsterdamse vrijwilligersprijs 2005. Hij kreeg een onderscheiding uitgereikt door Wethouder Aboutaleb, tijdens de lancering van de campagne 'wat doe jij voor de stad?'. Naast Ahmed El Mesri waren nog twee andere vrijwilligers voor de prijs genomineerd. Ahmed El Mesri (47 jaar):

De jury was enthousiast over Ahmed omdat uit alles blijkt dat hij een verschil maakt voor de stad. Zijn werk voor mensen aan de rand van de maatschappij werkt ontlastend voor heel Amsterdam. Daarbij is zijn inzet groot. Hij begeeft zich in diverse projecten en initieert nieuwe activiteiten als hij een probleem signaleert

Genomineerden
De initiatiefnemer van de vrijwilligersprijs, de Vrijwilligerscentrale Amsterdam (VWCA), had Amsterdammers opgeroepen vrijwilligers voor te dragen. Een behoorlijk aantal voordrachten waren het resultaat, waaruit een jury drie genomineerden koos. Deze genomineerden, Ahmed El Mesri, Americo Salvador, en Willem Koppen, werden de afgelopen weken door AT5 geportretteerd in hun vrijwilligerswerk.

Ahmed El Mesri
Ahmed zelf immigrant uit Marokko, voelde destijds (ruim dertig jaar geleden) al dat er noodzaak was om migranten te helpen wegwijs te worden in de Nederlandse samenleving. Men kan inmiddels in onze huidige maatschappij een zekere verharding hebben zien ontstaan, en vooral tegen allochtonen. Migranten hebben nu dan ook juist extra houvast nodig om zich nog thuis te kunnen (gaan) voelen in ons land, en in onze stad Amsterdam. Deze extra houvast biedt Ahmed hen met zijn vereniging. Ahmed heeft een vereniging opgericht met het oogmerk om migranten te helpen integreren en zich thuis te voelen in Nederland, en om mensen van verschillende culturen elkaar te laten ontmoeten. Deze ontmoetingen zorgen ervoor dat er meer interactie is tussen mensen van verschillende culturen, dat hierdoor mensen in Amsterdam meer over andere culturen te weten komen en accepterender tegenover "anderen" zijn. Maar het allerbelangrijkst en het meest speciale aan Ahmed is iemand die contact heeft met zijn leden: hij weet wat er speelt binnen zijn vereniging, hij gaat met de vrijwilligers om op een manier waarop hij aantoont dat hij hun praktijkervaring op waarde schat en hij spreekt evenveel, zo niet meer, met leden van de vereniging. Dit heeft een erg goede sfeer onder zowel de vrijwilligers als de leden tot gevolg. En een goede, veilige sfeer is de basis voor begrip en uitwisseling van ideeën. Ahmed is één met de mensen voor en met wie hij werkt. En dat maakt hem zo speciaal: ook al heeft hij het druk als voorzitter van de vereniging, hij is er altijd, hij doet altijd zijn best om iedereen zich welkom te laten voelen, en hij doet altijd zijn best om de leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aan elke vrijwilliger die binnenkomt, vraagt hij bijvoorbeeld altijd oprecht geïnteresseerd hoe het gaat, of iemand zich al wat beter voelt, minder stress heeft. Hij benadert veel dingen met een goed gevoel voor humor, maar kan ook erg serieus zijn. Ahmed is een man met grenzeloze liefde voor zijn werk en de mensen voor wie hij dit werk doet. Hij is er altijd, en altijd met een vriendelijke lach op zijn gezicht om anderen vooruit te helpen. De jury waardeert zijn enorme inzet en het feit dat hij zijn eigen beperkingen opzij zet.

Vind vrijwilligerswerk op maat. Vrijwilligerscentrale Amsterdam heeft een online vacaturebank waar je werk vind dat bij je past. Breng stadgenoten op goede ideeën; laat hier weten wat JIJ doet voor de stad!

Amsterdam, 9 december 2005


---- --