CD&V

Persmededeling van CD&V
9 december 2005

WOUTER BEKE WIL IN 2006 BRUSSEL DICHTER BIJ LIMBURG BRENGEN

Vandaag bedraagt de reistijd Hasselt - Brussel 1uur en 18 minuten. Zodra de bocht van Leuven klaar is, tegen december 2006, zal er 's morgens en 's avonds één snelle verbinding worden aangeboden waardoor de reistijd met een half uur verkort zal worden. Dit heeft staatssecretaris van Overheidsbedrijven Bruno Tuybens geantwoord op een parlementaire vraag van Senator Wouter Beke
Wouter Beke heeft in het parlement gevraagd om ook de aankomende treinen naar Hasselt op deze nieuwe verbinding af te stellen. Zo wil hij dat de bestaande treinverbindingen Mol - Hasselt (met de Limburgse stations Leopoldsburg, Beringen, Heusden en Zolder), Tongeren - Hasselt (met oa de stations Bilzen en Diepenbeek), Sint Truiden - Hasselt (met oa. Alken) en Genk-Hasselt een snelle aansluiting zouden vinden in Hasselt met de nieuwe directe verbinding Hasselt- Brussel. Dit kan de reistijd drastisch inkorten.

Twee voorbeelden: Bilzen-Brussel Centraal duurt nu minimaal 1 uur en 38 minuten. Met een snelle aansluiting zou het traject met meer dan een half uur ingekort kunnen worden (13 minuten Bilzen-Hasselt en 48 minuten Hasselt - Brussel).

Beringen - Brussel centraal over Antwerpen duur vandaag 1 uur en 48 minuten. Met een snelle aansluiting via Hasselt zou de reistijd eveneens ingekort kunnen worden met meer dan een half uur (23 minuten Beringen - Hasselt en 48 minuten Hasselt - Brussel).

Wanneer mensen met de trein vanuit Zuid Limburg op één uur en vanuit West Limburg in één uur en tien minuten in Brussel centrum kunnen staan, dan zullen velen zich laten overhalen om de wagen thuis te laten staan en het openbaar vervoer te nemen. Dit komt op zijn beurt weer de automobilisten ten goede die niet de mogelijkheid hebben om het het openbaar vervoer naar Brussel te gaan want het zal wat druk op de files wegnemen.

Op dit ogenblik bereidt de NMBS het vervoerplan 2006 voor. Wouter Beke vraagt dan ook dat in dit plan de aansluiting van de Limburgse stations met deze nieuwe verbinding zou opgenomen worden. Dit vereist geen enkele financiële meerkost, alleen een wijziging van de uren. Staatssecretaris Tuybens heeft bevestigd dat het zijn bedoeling is vanuit zo veel mogelijk Limburgse stations een snelle verbinding naar Brussel te verwezenlijken.

Wouter Beke
Senator

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be