Socialistische Partij

Bestrijd zwerfvuil met statiegeld op blikjes en kleine flesjes

09-12-2005 * Staatssecretaris Van Geel moet zich aan zijn afspraak houden en statiegeld uitbreiden naar blikjes en flesjes. Alleen met statiegeld komt er een sterke vermindering van volksergernis nummer één: zwerfvuil. Dat vindt SP-Kamerlid Krista van Velzen.

Het is vreemd dat het kabinet niet de logische conclusie trekt dat het heffen van statiegeld de beste methode is. Van Velzen: "De grote flessen waar nu statiegeld op wordt geheven zie je nooit ergens liggen, iedereen brengt ze keurig terug. Dat zit er immers bij mensen ingebakken. Het zal een kleine moeite zijn om de kleine flessen en blikjes ook terug te brengen als je weet dat dat beter is voor het milieu."

Deze week zou de Tweede Kamer met de staatssecretaris van Milieu praten over het verpakkingenbeleid na 2005. Dit overleg is echter uitgesteld, omdat de benodigde onderzoeksresultaten naar zwerfvuil nog niet binnen zijn. Het ministerie van VROM heeft deze resultaten echter al lang in haar bezit. Van Velzen: "Het lijkt erop dat de zaak bewust getraineerd wordt door enerzijds het ministerie en anderzijds de machtige frisdrankenlobby. Op 1 januari lopen de afspraken met het bedrijfsleven af en moeten er wettelijke maatregelen komen."

Tot nu toe wordt het beleid rondom verpakkingen door het bedrijfsleven zelf geregeld. Er ligt een wet over statiegeld klaar, die vanaf 1 januari 2006 zou gaan gelden als de afspraken niet nagekomen zouden worden. De afspraak is dat vanaf 2001 het aantal blikjes en flesjes in het zwerfaval met tenminste tweederde afgenomen moet zijn.

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat volgens negen van de tien reinigingsmanagers in Nederland de hoeveelheid zwerfafval niet afneemt. Integendeel, er wordt een forse toename geconstateerd. Ook rapporten die in het bezit zijn van de staatssecretaris komen met belabberde resultaten. Tot nu toe zijn die rapporten echter nog niet naar de Kamer gezonden.

Van Velzen vraagt de staatssecretaris dan ook met spoed met maatregelen te komen.