Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 253

datum: 2 september 2005

'Samen met de buren' genieten van sport, muziek en dans Afsluiting campagne Veilig op straat op 10 december 2005

Op 10 december 2005 nodigt de gemeente Amersfoort en Ravelijn alle Amersfoortse buren uit om met elkaar naar de stadshal van de Flint de komen voor sportdemonstraties, muziek en dans. Het meebrengen van een buurman of buurvrouw geeft recht op een vrijkaart. Achterliggende gedachte is: wanneer je je buren kent, voel je je meer thuis en voel je je dus veiliger. Met deze boodschap maakt de gemeente in december de balans op van de campagne Veilig op straat. Maar belangrijke boodschap tijdens het programma is dat veiligheid een onomstreden prioriteit blijft waaraan burgers ook zelf een bijdrage kunnen leveren.

Programma
Presentatoren van de gehele dag zijn cabaretier Jetty Mathurin en Rob Lampe (Sjef Bode). De komende weken worden de verschillende programmaonderdelen met andere aansprekende publiekstrekkers bekend gemaakt via diverse kanalen en kunnen belangstellenden kaarten per onderdeel bestellen. Muziek, dans en sport zijn de peilers van het evenement.

Partners

Alle partners binnen de campagne Veilig op straat (zoals politie, brandweer, SWA, SRO, Eemfors, ROVA, SCW en Portaal) zullen een bijdrage leveren aan dit evenement. Zij zullen zich presenteren in het zijprogramma en nemen een deel van de kosten van de 'samen met de buren-dag' voor hun rekening.

Informatie: Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Veilig op straat, telefoon. 033 469 43 69, e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl.

---- --
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 254

datum: 2 september 2005

Zaterdag 10 september 'Kerken? kloosters en kapellen in Amersfoort

Open Monumentendag dit jaar in teken van het religieus erfgoed

Zaterdag 10 september is er weer een Open Monumentendag. Op deze dag zijn vele bijzondere monumenten in en om Amersfoort opengesteld voor het publiek. Dit jaar staat de Open Monumentendag in het teken van het religieus erfgoed? onder de noemer 'Kerken? kloosters en kapellen in Amersfoort'. Een thema dat Amersfoort met haar 89 religieuze gebouwen op het lijf is geschreven.

Rond de 46 monumenten zijn op zaterdag 10 september opengesteld voor het publiek, waaronder 29 religieuze gebouwen. Het accent ligt op de Binnenstad? Bergkwartier? Soesterkwartier en Liendert/Kattenbroek. Onder meer kerken? kloosters, gasthuizen en Rooms-katholieke en Joodse begraafplaatsen zijn te bewonderen. Bij elk gebouw zijn er mensen, waaronder de gidsen van 't Gilde Eemland, die u vakkundige toelichting kunnen geven.

Uitgebreid programma
De Open Monumentendag heeft een uitgebreid programma. Waaronder een primeur in de Binnenstad; voor het eerst is de de synagoge open gesteld van 13.00 - 16.00 uur. Zaterdag is normaal gesproken de sabbat en is het gebouw niet toegankelijk voor publiek. Ook zijn onder meer de Joodse begraafplaats? het Leger des Heils en de Kapel van de zusters van OLV Ter Eem aan de Zuidsingel een bezoek meer dan waard. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de 10 'open' kerkgebouwen buiten de binnenstad.

Extra activiteiten
De Stichting Industrieel Erfgoed Amersfoort heeft in de Wagenloods van de voormalige wagenwerkplaats een fototentoonstelling over het mobiel erfgoed. Ook is het station aan het Smallepad geopend; dit rijksmonument is één van de oudste spoorwegstations van Nederland. Bovendien zijn er drie boerderijen die vanuit restauratief oogpunt uw aandacht verdienen .

Meer informatie
In de week voor de Open Monumentendag is een speciale editie van het Amersfoort Magazine te koop voor E 2?50 bij de VVV? De Observant en bij museum Flehite. Hierin staat het programma van de hele dag plus het bijbehorende muziekprogramma. Op de dag zelf is het Magazine ook te koop bij de OLV toren en het Archeologisch centrum aan de Langegracht. Ook kunt u de volgende websites bezoeken

Gemeente Amersfoort