Gemeente Geldermalsen

Cultuurprijs 2005 voor New Harvest Singers
Jo de Gramprijs voor Harten Hoeve uit Deil

24 november 2005 - De Cultuurprijs 2005 is toegekend aan de New Harvest Singers. De uitreiking van deze prijs door wethouder van cultuur de heer C.J. Gradisen, zal plaatsvinden op zaterdag 10 december a.s., tijdens de Avond van de Amateurkunst in De Lingeborgh.

De tweede Jo de Gram prijs is toegekend aan de Harten Hoeve uit Deil. De uitreiking van deze prijs door Robbert Baars, lid van de Cultuurprijscommissie gemeente Geldermalsen, zal plaatsvinden op zaterdag 10 december a.s., tijdens de Avond van de Amateurkunst in De Lingeborgh. De uitreiking van deze gemeentelijke aanmoedigingsprijs wordt deze avond gecombineerd met de uitreiking van de Cultuurprijs 2005 aan de New Harvest Singers.

Het swingt. Het is feest. De levendige vertolking van het Barbershopkoor de New Harvest Singers laat je niet onberoerd. Het is genieten van de muzikaliteit en de zang maar ook van de hele performance. De gedrevenheid en vreugde van de New Harvest Singers leidt tot een geweldig muzikaal hoogtepunt.
Het is te horen dat er veel tijd wordt besteed aan het perfectioneren van de songs. Op een sublieme wijze weet het koor de emotie die in de nummers zit naar buiten te brengen. Het inlevingsvermogen zorgt voor een uitstraling met een professioneel karakter. Onder leiding van dirigent Wil Saene bereikt het koor een ongekend niveau, dat wordt gekenmerkt door een eigen specifieke presentatie van de songs.

Met recht hebben de New Harvest Singers in het jaar van hun 15-jarig bestaan de Holland Harmony conventie gewonnen.
In Geldermalsen hebben we de New Harvest Singers kunnen bewonderen op het benefietconcert voor Azie op 21 januari jl. Ook daar is de jury van de Cultuurprijs de opvallende en swingende verschijning niet ontgaan. Een groep die landelijk aan de top zit, kan onmogelijk over het hoofd worden gezien. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de leden van de Harveys Angels waarvan assistent dirigent Thea van Bergen deel uitmaakt. Dit kwartet, dat ontsproten is aan The New Harvest Singers wist ook op de Holland Harmony Conventie de eerste prijs te halen bij de Nationale Kwartettencompetitie. Dat maakte de keuze voor de jury erg moeilijk, aan wie de prijs te geven!? Aangezien het hele kwartet nog steeds deel uitmaakt van het volledige koor, en beide koren opeen heel hoog niveau acteren, heeft de jury besloten aan het volledige koor de prijs toe te kennen.


*Kenmerken voor Barbershop: er wordt a capella gezongen, de liedjes worden uit het hoofd, harmonieus, 4-stemmig door alleen vrouwen of alleen mannen gezongen. Zowel in koren als in kwartetten, bijna altijd engelstalig, met dynamiek en emotie.

Jo de Gram prijs
Met regelmaat stuit de Cultuurprijscommissie van de gemeente Geldermalsen op bijzondere initiatieven van
personen/verenigingen/instellingen die op dat moment nog niet voor de Cultuurprijs in aanmerking komen, maar zeker de moeite waard zijn en verwachtingen wekken voor de toekomst. Om een mogelijkheid te hebben deze initiatiefnemers te stimuleren op de ingeslagen weg voort te gaan is dit jaar besloten tot het instellen van een aanmoedigingsprijs van 300,-- die in het bijzonder betrekking heeft op veelbelovende cultuuruitingen vanuit de jeugd. De prijs wordt niet jaarlijks toegekend en wordt alleen uitgereikt als er aanleiding voor is, dit uiteraard ter beoordeling van de Cultuurprijscommissie. Als eerbetoon aan zijn veelzijdige kwaliteiten op het gebied van kunst en cultuur is aan deze aanmoedigingsprijs de naam van de inmiddels overleden heer Jo de Gram verbonden.

Op 3, 4 en 5 juni 2005 vond er een opmerkelijke theatervoorstelling plaats op de Manege De Harten Hoeve aan de Hooiweg in Deil. Een voorstelling in de manegebak met het publiek op een tribune van hooibalen. Een zogenaamde locatievoorstelling is op zich al bijzonder in het amateurtheater. Een uitdaging om op een andere manier theater te maken dan in een bestaand theater of dorpshuis. Maar deze voorstelling, die de naam Sneeuwwitje continued mee kreeg ging nog veel verder. Het was een voorstelling die van meerdere theatrale middelen gebruik maakte zoals dans, muziek en video. De voorstelling is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen oudere en jongere mensen met en zonder handicap

De grootste verdienste van de Harten Hoeve was, dat er niemand was vergeten en dat alle gehandicapten, hoe moeilijk dat soms ook is, een rol kregen en de kans kregen om op te treden. Een voorstelling waar spelers en publiek evenveel van genoten. Het theater in de manege beperkt zich gelukkig niet tot een éénmalig initiatief. Er wordt al gedacht over een vervolg op dit spektakel. Vandaar dat de aanmoedigingsprijs, de Jo de Gram Prijs 2005 van de gemeente Geldermalsen dit jaar gaat naar de Harten Hoeve in Deil.

Eerdere winnaars Cultuurprijs Geldermalsen

* 1994 - Het Geldermalsens Kamerorkest (jubileumconcert)
* 1995 - Opus 5 (productie Vijftig jaar na dato
* 1996 - Kees van der Zwaard (productie Kyrie van een stekelvarken)
* 1997 - Paul van Mook (Rumpt en Gellicum in oude ansichten)
* 1998 - Commissie Muziekverenigingen Groot Geldermalsen
* 1999 - Toneelvereniging Elckerlyc (eenakters De Witte Kamer en Een Zonnige Morgen

* 2000 - Theaterwerkplaats Opus 5 (productie De Neus)
* 2001 - Skaformatie De Beatbusters

* 2002 - Zomerfeest Rumpt

* 2003 Sweet Blossom Orchestra

* 2004 Historische Kring West-Betuwe

Eerdere winnaar Jo de Gram-prijs

* 2004 Slagwerkgroep Rumpt