Ingezonden persbericht


persbericht

Wereldberoemde mammoetexpert in ecodrome zwolle

Diverse lezingen over mammoeten en sabeltandkatten

Zwolle, maandag 28 november 2005 - Op zaterdag 10 december kunnen bezoekers in Ecodrome Zwolle van 11.00 tot 16.00 uur lezingen van echte kenners van de IJstijd bijwonen. Hoogtepunt van de dag is de komst van Dick Mol, één van 's werelds grootste mammoetexperts en o.a. bekend van de tv-documentaire "Raising the Mammoth" van Discovery Channel. Alle lezingen vinden plaats in het kader van een bijeenkomst van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren in Ecodrome Zwolle.

Dick Mol: De Yukon-Alaska Expedition 2005

Dick Mol, in het buitenland ook wel "Sir Mammoth" genoemd, vertelt over zijn laatste expeditie die afgelopen zomer plaatsvond in Alaska (USA) en Yukon (Canada). Met de Mammuthus Club International zocht hij daar naar gegevens over de samenstelling van de mammoetfauna (de wolharige mammoet en zijn tijdgenoten zoals bijvoorbeeld neushoorns, roofdieren, grote herten, wilde paarden, muskusossen en uitgestorven bizons). De samenstelling van de fauna in het hoge noorden van Canada en de Verenigde Staten wordt vergeleken met die van Noordwest Europa en het noorden van Siberië, waar de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan is. Deze informatie is belangrijk om te achterhalen wat of wie de oorzaak is van het uitsterven van de grote zoogdieren zoals de mammoet.

Sabeltandkatten en meer

Naast Dick Mol zijn er op 10 december meer kenners te gast in Ecodrome Zwolle die een lezing geven over de ijstijden. Zo zal Kees van Hooijdonk iets vertellen over de biologie van de Sabeltandkatten. Guido van Reenen maakt aan de hand van de laatste maaltijd van een mammoet een reconstructie van het klimaat en het landschap van 20.000 jaar geleden. Herman de Swart geeft uitleg over het ontstaan van de grotten die zo belangrijk waren voor het leven van mens en dier in de ijstijden. Erik Wijnker houdt een presentatie over de vogelfauna van vroeger. De lezingen vinden plaats van 11.00 tot 16.00 uur en duren ongeveer 45 minuten.

Werkgroep Pleistocene Zoogdieren

De lezingen op 10 december in Ecodrome Zwolle worden georganiseerd in het kader van een bijeenkomst van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren. Dit is een vereniging waarin amateur- en beroepspaleontologen samenwerken. De vereniging richt zich op het verzamelen en bestuderen van zoogdierfossielen uit het Pleistoceen. Deze periode is bekend vanwege de ijstijden en de grote zoogdieren.

Een spannend avontuur

In Ecodrome Zwolle beleven bezoekers een spannend avontuur en ontdekken de natuur van oeroude tijden en nu. Zij kunnen er diverse levende dieren zoals spinnen, roofvogels en piranha's ontmoeten. In Rio Negro duikt men de jungle in. Hier houden toekans en papegaaien zich schuil tussen de bladeren, maar ook schildpadden en gifkikkers zijn hier in levende lijve te bewonderen. In het weerstation van Ecodrome Zwolle kunnen kinderen zelf het weer voorspellen. In Expeditie IJstijd komen bezoekers in donkere kloven terecht en staan ze oog in oog met de wolharige neushoorn en de grottenleeuw. Nieuw in 2005 is Expeditie Tijdreis. Daarnaast zijn er diverse andere spannende exposities, bijvoorbeeld over gezichtsbedrog, en kan men in het Expeditiecentrum zelfstandig of onder begeleiding boeiende opdrachten doen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf mammoetbotten opgraven.

Voor meer informatie over Ecodrome Zwolle kan men bellen met: 038-4237030. Ook kan men een kijkje nemen op www.ecodrome.nl.

Noot voor de redactie (