Uitnodiging persvoorstellingen FNV-filmfestival

Fnv

Op zaterdag 10 december om 21.30 uur vindt in Cinerama Amsterdam de Nederlandse première plaats van Le Couperet/the Ax (2005) van regisseur Constantin Costa-Gavras. Dat gebeurt tijdens het FNV-filmfestival 'Films in actie'.

Een speciale voorvertoning voor de pers van deze schitterende film vol bittere humor vindt plaats op maandagmiddag 5 december om 12.30 uur in Pathé Arena. Op dinsdagmiddag 6 december om 13.15 uur is in het Filmmuseum een persvoorstelling te zien van een andere festivalfilm The Molly Maguires.

De vertoning van Le Couperet/The Ax is onderdeel van het filmfestival 'Films in Actie' dat Nederlands grootste vakcentrale FNV organiseert ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan. Op het festival worden een kleine twintig films vertoond, die aansluiten op het werk van de vakbeweging. Het duurt van 8 tot en met 14 december en wordt georganiseerd in samenwerking met het Filmmuseum. Leden van de FNV kunnen op vertoon van hun ledenpas exclusief voordelige passe-partouts of dagkaarten aanschaffen. Ook krijgen ze korting op losse kaarten.

Tijdens het festival vindt ook de eerste Nederlandse voorstelling plaats van de Belgische film Verlengd Weekend (2005) met onder andere Jan Decleir. Hij speelt een arbeider die met zijn collega verhaal gaat halen voor het faillissement van hun bedrijf bij de fabriekseigenaar. De film draait op zondag 11 december, 19.45 in Calypso 1. Zie verder www.verlengdweekend.be.

Het thema arbeid in de film is zo oud als de filmgeschiedenis zelf. De eerste film ooit vertoond was De arbeiders verlaten de fabriek (La sortie des ouvriers de l'usine - Lumière) en dateert uit 1895. Sindsdien zijn er tal van films gemaakt over het lot van arbeiders, vakbonden of arbeidsomstandigheden. Naast de premières Le Couperet en Verlengd Weekend worden tijdens het festival klassiekers vertoond als Modern Times (1936), On the Waterfront (1954) en Novecento (1976).

Enkele films krijgen een kort voorprogramma. Zo zal de vertoning van Bread and Roses (2000) van de geëngageerde Britse filmer Ken Loach worden ingeleid door de Amerikaanse vakbondsman Jono Shaffer, op wiens leven de film gebaseerd is. Bread and Roses gaat over een slepend arbeidsconflict in Los Angeles tussen schoonmakers en hun werkgevers, onder het motto 'janitors for justice'.

Exclusief voor FNV-leden is de voorvertoning van het beroemde epos Novecento van Bernardo Bertolucci in een nieuwe kopie. Pas in de zomer van 2006 is de film voor iedereen te zien.

FNV-filmfestival Films in actie
8 - 14 december
Filmmuseum Cinerama

Het programma en meer informatie vindt u op www.fnv.nl/film