Partij van de Arbeid


Den Haag, 5 december 2005


Links van het midden


Of: waarom ik sociaal-democraat ben


Zaterdag 10 december neemt Ruud Koole afscheid als voorzitter van de Partij van de Arbeid. Hij was in maart 2001 in die functie gekozen door het PvdA-congres.


Als cadeau voor de PvdA-leden heeft Ruud Koole een essay geschreven 'Links van het Midden' waarin hij ingaat op de inhoudelijke koers van de Partij van de Arbeid. Voor hem is dat een koers links van het midden. Het progressieve verhaal van een moderne linkse partij is zowel aantrekkelijk voor kiezers ter linkerzijde als in het midden van het politieke spectrum. Dat eigen verhaal moet ook inzet zijn bij de komende Tweede-Kamerverkiezingen. Wanneer de kiezers dat mogelijk maken moet de PvdA proberen een kabinet te vormen dat een zo progressief mogelijk beleid kan voeren op basis van een stabiele meerderheid in de Kamer.


In zijn essay schets hij een perspectief voor Nederland, een fatsoenlijke samenleving, waarin iedereen een menswaardig bestaan kan leiden. Daarin past een doorgeschoten eigenbelang niet, net zomin als verslaafdheid aan consumeren. Koole verzet zich tegen het dogma van de 'eigen verantwoordelijkheid' van het kabinet, wat al gauw neerkomt op de mensen aan hun lot overlaten. Keuzevrijheid moet bovendien geen keuzedwang worden.


Die fatsoenlijke samenleving met goede publieke voorzieningen is gebaseerd op een gezonde economie. Koole noemt zich van de school Eerst verdienen en dan verdelen . Dus sterk en sociaal. Daar hoort bij het principe van de wederkerigheid: richten én plichten van de burgers. Dat is een absolute voorwaarde voor solidariteit.


Ook in de moderne verzorgingstaat kan die solidariteit alleen bestaan in collectieve arrangementen. Daarin moet echter ruimte zijn voor variatie, zij het dat het streven om 'maatwerk' te leveren niet mag doorslaan in een versplintering. De voor een verzorgingsstaat noodzakelijke saamhorigheid moet zich over etnische grenzen uitstrekken. Geen 'wij' tegenover 'zij'. Opmerkingen van rechtse politici bewerkstelligen het tegendeel, aldus Koole.


Het internationale terrorisme vraagt volgens Koole om een 'strijdbare rechtsstaat', die zijn tanden laat zien, maar tegelijk wel een rechtsstaat blijft. Veranderde internationale verhoudingen vragen om Nederlandse bijdragen aan militaire vredesmissies, onder strenge voorwaarden. De financiering van het defensieapparaat moet daarop toegesneden zijn.


Koole schrijft in het essay Links van het midden zijn eigen verhaal. Hij geeft hiermee aan waarom hij denkt dat de PvdA veel kan bereiken, dat politiek ertoe doet en waarom hij sociaal-democraat is geworden.


Het essay is vanaf maandag 5 december te verkrijgen op de afdeling Voorlichting van de PvdA, Gebouw Koloniën, kamer 123 in het Tweede-Kamergebouw.


Voor informatie: Altie Blanken 06 215 66 951


PvdA-Voorlichting


Plein 2


Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800