Gemeente Arnhem

Opening NS-station Arnhem Zuid 10 december 2005
-dit is een gezamenlijk persbericht van ProRail, NS, gemeente Arnhem en GEM Schuytgraaf-

Uniek in Nederland: Schuytgraaf-Arnhem in de Betuwe is de eerste nieuwbouwwijk die zo snel een NS-station heeft. Vanaf 11 december 2005 stopt de stoptrein Nijmegen Zutphen (en vice versa) op dit nieuwe station Arnhem Zuid. Op 10 december is het feest en wordt het station geopend. Een feest voor alle inwoners van Arnhem en belangstellenden van daarbuiten met speciale aandacht voor de jongsten onder ons.

27575 bytes dienstregeling

Stoomtrein
De 1223448 bytes opening staat in het teken van reizen in de tijd. Kinderen van de omliggende scholen van het station beelden het thema uit. Een stoomtrein rijdt de hele dag tussen Arnhem en Nijmegen (vertrek tussen 10.45-16.43 uur, ieder uur). Iedere belangstellende kan de speciale treinreis van een uur meemaken. Kinderen reizen gratis, volwassen voor het Railrunnertarief (2 euro). In de feesttent bij het station staan onder meer kraampjes van NS en ProRail met speciale kinderactiviteiten.

Aanwinst voor Arnhem
Schuytgraaf heeft als eerste nieuwbouwwijk in Nederland zo snel een NS-station. Doordat het KAN, Knooppunt Arnhem Nijmegen, GEM Schuytgraaf en de gemeente Arnhem bereid waren het project voor te financieren, kon dit station namelijk versneld aangelegd worden. Maar natuurlijk gebruiken ook andere bewoners van Arnhem (-Zuid) het nieuwe station. Arnhem is daarmee nog beter bereikbaar met het openbaar vervoer en kent nu vier NS-stations: Arnhem Centraal, Arnhem Velperpoort, Arnhem Presikhaaf en Arnhem Zuid. Op de nieuwe voorstadhalte Arnhem Zuid stopt ieder half uur een trein naar de overige Arnhemse stations en in de andere richting naar Elst, Nijmegen Lent en Nijmegen Centraal. Naar verwachting stappen in het begin ongeveer 1.500 treinreizigers per dag in en uit op dit nieuwe station. Met de groei van Schuytgraaf loopt dit aantal op naar vermoedelijk 6.000 bij de uiteindelijke realisatie van de woonwijk in 2012.

NS-station Arnhem Zuid heeft een modern en transparant ontwerp. Aan vier zijden zijn trappen en aan de zuidzijde zijn twee liften geplaatst, zodat het station voor iedereen goed bereikbaar is. Twee kaartjesautomaten staan aan de zuid- en de noordkant van het station. De perrons zijn alleen toegankelijk met een geldig treinkaartje. Hiervoor staan boven aan de trappen speciale toegangspoorten.

Ruime parkeergelegenheid
Aan de noordoostkant zijn zestig parkeerplaatsen voor lang parkeren aangelegd. Deze parkeerplaats kan worden uitgebreid naar honderd parkeerplaatsen. Aan de zuidoostkant zijn tien parkeerplaatsen aangelegd voor mensen met een handicap, voor de taxis en om treinreizigers op te halen of af te zetten. De parkeerplaatsen zijn voor autos te bereiken vanaf de Metamorfosenallee (voormalige Burgemeester Matsersingel). Voetgangers en fietsers van en naar De Laar en Elderveld krijgen een rechtstreekse aansluiting op het stationsplein en verder naar Schuytgraaf. Bij het station komen in totaal 512 fietsklemmen en 120 fietsboxen. De helft van de fietsstallingen is inmiddels aangelegd.

6 december 2005