Aankondiging manifestatie: het nieuwe zorgstelsel, u een zorg?

Sp

Zaterdag 10 december organiseert de SP in het kader van de Actie Noodrem in Utrecht een manifestatie tegen het nieuwe zorgstelsel. Werkers in de zorg en patiënten uiten hun kritiek op het nieuwe stelsel en pleiten voor een sociale zorgverzekering waar niet de marktwerking, maar de mens centraal staat. Jan Marijnissen zal de uitslag bekend gemaakt van een opiniepeiling die is gehouden onder de Nederlandse bevolking over het nieuwe stelsel.

Op de manifestatie in zaal Tivoli de Helling worden enkele honderden mensen verwacht, waaronder tientallen artsen, verpleegkundigen en anderen die werkzaam zijn in de zorg. Gespreksleider Sjaak Bral zal met een huisarts, een kinderarts, een fysiotherapeut en diverse patiëntenvertegenwoordigers spreken over de gevolgen van het nieuwe stelsel. Ook gezondheidsjurist Buijsen van de Erasmus Universiteit en directeur Oomen van zorgverzekeraar DSW bekritiseren de opzet van de nieuwe zorgverzekering en pleiten voor een beter stelsel. Schrijver en performer Bart Chabot en Bob Fosko en Band leveren eveneens bijdragen aan de middag.

Het nieuwe zorgstelsel en de oprukkende marktwerking bedreigen volgens de critici de kwaliteit en het sociale karakter van de gezondheidszorg. Een van hun bezwaren is dat verzekeraars steeds vaker op de stoel van de arts gaan zitten en willen bepalen wat wel en niet wordt voorgeschreven. Ook kunnen patiënten onder het nieuwe stelsel worden gedwongen naar een bepaald ziekenhuis te gaan omdat de verzekeraar daar een contract mee heeft.

Zaterdag 10 december 2005 van 12.00 tot 15.00 uur
Zaal Tivoli de Helling, Helling 7 in Utrecht (gratis entree)

Meer informatie: Agnes kant, 06 51 26 29 18