Gemeente Utrecht

Wethouder Lenting reikt eerste CCS Crone stipendium uit

Wethouder Walther Lenting van Cultuur reikt zaterdag 10 december a.s., om 22.30 uur, het eerste CCS Crone stipendium uit. Dit stipendium bestaat naast de CCS Crone prijs en is bedoeld voor beginnende auteurs. Het stipendium wordt uitgereikt tijdens Smaakmakers, de eindejaarsmanifestatie van de SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht), in de Blauwe Zaal van de Stadsschouwburg.

De CCS Crone Prijs is een literaire prijs, genoemd naar de Utrechtse auteur, die word uitgereikt aan een Utrechtse auteur of iemand die over Utrecht schrijft. De prijs, voor het eerste uitgereikt in 2002, wordt iedere twee jaar uitgereikt. De prijswinnaar krijgt, naast een geldbedrag van ¤ 10.000,-, het recht om een bedrag te bestemmen voor een literair project. De eerste prijswinnares, Manon Uphoff, stelde voor om een fonds op te richten voor schrijvers. Het bedrag was echter te gering om dit mogelijk te maken.

Tegelijkertijd wilde de gemeenteraad dat er ook iets gedaan zou worden voor beginnende schrijvers. Rekening houdend met deze twee wensen, is dit voorjaar door het College van Burgemeester en Wethouders besloten om in de jaren dat de CCS Crone prijs niet wordt uitgereikt, stipendia van ¤ 2500,- uit te reiken aan beginnende auteurs.

Een jury, bestaande uit Paul Schnabel en Manon Uphoff, heeft de aanvragen beoordeeld en een advies gegeven aan het gemeentebestuur. Nadat de jury haar oordeel kenbaar heeft gemaakt, reikt wethouder Cultuur, Walter Lenting, aanstaande zaterdag het stipendium uit.

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anita van Wijnbergen, bestuurscommunicatie; tel: 286 10 44.