Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TITEL: VOORDELIG MET DE WEEKENDTREIN VAN ARNHEM NAAR EMMERICH

TEKST:

Vanaf zaterdag 10 december 2005 kunnen reizigers elk weekend met de trein tussen Arnhem en Emmerich reizen. Elke zaterdag en zondag rijdt Syntus viermaal tussen beide steden. De treinverbinding is financieel mogelijk gemaakt door de EUREGIO Rijn-Waal, het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN), de Provincie Gelderland en de deelstaatregering Nordrhein-Westfalen. Om de haalbaarheid van een dagelijkse verbinding tussen Arnhem en Emmerich te onderzoeken, wordt gestart met een weekendtrein voor twee jaar.

De dienstregeling van deze weekendtrein ziet er als volgt uit:

Rijdt op zaterdag en zondag (geldig van zaterdag 10-12-2005 tot zondag 09-12-2006)

Rijdt echter niet op 25 december 2005 en 1 januari 2006

Rijdt ook op 17 april en 5 juni 2006

De eerste trein vertrekt op zaterdag 10 december om 7:56 uur vanaf station Arnhem CS. Om 9:45 uur wordt op perron 9b in Arnhem de treinverbinding officieel geopend door de heer J. Walraven (portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van het Knooppunt Arnhem-Nijmegen). De betrokken projectpartners en overige genodigden ontvangen een Sektontbijt en toosten samen op de totstandkoming van de weekendverbinding. Alle reizigers die met de trein van 9:56 uur meereizen naar Emmerich, ontvangen eveneens een Nederlands-Duitse traktatie.

De trein vertrekt vervolgens om 9:56 uur en stopt onderweg in Duiven en Zevenaar. De eerste trein wordt mede bestuurd door initiatiefnemer Jaap Huurman, parlementslid van Gelderland. Wanneer de trein om 10:20 uur aankomt in Emmerich, vindt een ontmoeting plaats tussen de Nederlandse en Duitse genodigden. In Emmerich wordt de treinverbinding officieel geopend door burgemeester Johannes Diks.

De tweejarige weekendverbinding is tot stand gekomen door de inzet van verschillende partijen. Het KAN, de Stadt Emmerich, de EU-Regio Rijn-Waal, de Provincie Gelderland, Syntus, Pro-Rail, het Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem-Nijmegen, de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en de PvdA-fractie in het Gelders Parlement hebben zich gezamenlijk ingezet voor deze verbinding.

Toerisme- en ondernemersorganisaties in Duitsland en Nederland (waaronder het Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem-Nijmegen en Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem) werken aan arrangementen en voordeelaanbiedingen. Hierdoor wordt de aantrekkelijkheid van het treingebruik verder vergroot. Door middel van advertenties, folders en posters worden reizigers geïnformeerd over de speciale acties rond de trein Arnhem-Emmerich.

In de trein komen informatiedisplays met foldermateriaal en ook de Syntus-medewerkers voorzien reizigers van (reis)informatie. Reizigers die verder willen reizen dan Arnhem of Emmerich kunnen informatie krijgen over aansluitingen, tarieven en kaartsoorten. Een speciale service is de verkoop van Schönes Wochenende tickets in de Syntus-trein, waarmee een groep van maximaal 5 personen voor ¬ 30,- één dag in het weekend door heel Duitsland kan reizen.

In tegenstelling tot alle andere kaartjes voor treinverbindingen kunnen reizigers hun weekendretour Arnhem-Emmerich kopen bij speciale Syntus-medewerkers die in de trein meereizen. Een weekendretour kost ¬ 7,50. 65-plussers en kinderen van 4 t/m 11 jaar reizen met 40% korting en betalen ¬ 4,50 voor een weekendretour.