Gedetineerden en Justitie lijnrecht tegenover elkaar

E.o.r.g. nederland

Gedetineerden en het ministerie van justitie staan lijnrecht tegenover elkaar, zo stelt de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Nederland (E.O.R.G. Nederland). Op 9 december 2005 liep het ultimatum af welke de belangenvereniging had verstrekt aan het ministerie van justitie. Om 16.00 uur nam het ministerie contact op met de E.O.R.G. om snel met elkaar aan tafel te gaan zitten om de bezuinigingen door te spreken.

'Wij hebben geen enkel vertrouwen in een gesprek met Justitie', aldus de E.O.R.G. Alvorens we aan tafel gaan zitten moet Justitie maar eerst eens laten zien dat ze echt graag willen, Als ze de gedetineerden canal+ terug geven en de nieuwe bezuinigingen van tafel afhalen wil de E.O.R.G. pas verder praten.

Justitie heeft de E.O.R.G. al in september 2005 uitgenodigd op het ministerie, telkens werd een gesprek door justitie geblokkeerd, met allerlei voorwaarden, aldus het bestuur van de E.O.R.G. Ook Bonjo (Belangenoverleg Niet-Justitiegebonden organisaties), waar de E.O.R.G. lid van is heeft een poging gedaan, maar zijn ook niet veel verder gekomen dan de voordeur, aldus de E.O.R.G.

De E.O.R.G. stelt zich nu op het standpunt dat Justitie dient te voldoen aan de voorwaarden van de E.O.R.G. alvorens het vertrouwen terug kan komen, dat wil zeggen; 1. intrekking voornemen kabeltelevisie af te schaffen, 2. intrekking extra bezuinigingen regeling op cel, 3. intrekking extra bezuinigingen telefoonregeling gedetineerden.

Tot aan het kortgeding wat de E.O.R.G. heeft aangespannen kan Justitie aan voornoemde voorwaarden voldoen, aldus de E.O.R.G.