Socialistische Partij

Energiecompensatie: CDA en D66 buigen voor kabinet

10-12-2005 * Onder druk van een dreiging met een kabinetscrisis laten CDA en D66 een kleine compensatie van de stijgde energieprijzen lopen. De armzalige poging van CDA-fractievoorzitter Verhagen om iets voor de mensen te doen is te niet gedaan door Zalm.

Terwijl de energiebedrijven een kostenstijging van meer dan 15% aankondigen en velen de thermosstaat nog een graadje lager moeten zetten, was het terecht dat het CDA een compensatie eiste. Hij kreeg de steun van de hele Tweede Kamer en vroeg 35 euro voor iedereen. Niet veel en niet genoeg, zeker niet voor de laagste inkomens. Met de compensatie was 250 miljoen gemoeid. Nu trekt het kabinet 70 miljoen uit.

De helft is bedoeld voor gezinnen met kinderen die belasting betalen, de andere helft voor bijzondere bijstand. "Het CDA buigt voor de zoveelste keer voor de VVD, " aldus Tweede-Kamerlid Jan de Wit van de SP. "Op deze manier komt het geld niet terecht bij de mensen die de grootste last hebben van de stijging van energieprijzen. Geen enkele burger kan bij de bijzondere bijstand aankloppen als hij in de finaciële moeilijkheden is geraakt door hoge energierekeningen. Arme mensen met kinderen betalen geen belasting en hebben niets aan een verhoging van de kinderkorting. Dus ook zij kunnen niet rekenen op compensatie van de stijging van energiekosten."

Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken vraagt de SP komende week 700 miljoen voor bestrijding van de armoede. De Wit stelt voor het minimumloon en de daaraangekoppelde uitkeringen als bijstand en AOW te verhogen. Dat snijdt hout en houdt de kachel brandend.