Socialistische Partij

Vandaag manifestatie: het nieuwe zorgstelsel - u een zorg?

10-12-2005 * In Utrecht organiseert de SP vandaag een manifestatie in het kader van de Actie Noodrem. Enkele honderden mensen, onder wie zeer velen die werkzaam zijn in de zorg, protesteren tegen het nieuwe zorgstelsel en pleiten voor een socialere ziektekostenverzekering waar niet de martkwerking, maar de mens centraal staat.

In zaal Tivoli De Helling zal gespreksleider Sjaak Bral spreken met een huisarts uit Utrecht, een kinderarts uit Den Haag en een fysiotherapeut uit Rotterdam, en diverse patiënten- vertegenwoordigers over de gevolgen die zij verwachten van het nieuwe stelsel. Ook gezondheidsjurist Buijsen van de Erasmus Universiteit en directeur Oomen van zorgverzekeraar DSW bekritiseren de opzet van de nieuwe zorgverzekering en pleiten voor een beter stelsel.

Bob Fosko en Band leveren muzikale bijdragen. Op de manifestatie wordt door Jan Marijnissen de uitslag bekend gemaakt van een opiniepeiling die is gehouden onder de Nederlandse bevolking over het nieuwe stelsel.

Uiteraard is ook de initiatiefnemer Agnes Kant van de partij: "Het nieuwe zorgstelsel is veel te ingewikkeld, bureaucratisch en niet sociaal. Artsen zijn tegen, patiënten zijn tegen, de bevolking is tegen en toch dendert de kabinetstrein gewoon door. Het bedreigt de kwaliteit en solidariteit van de gezondheidszorg. Hoog tijd voor een krachtig protest. Vandaar dat vandaag zoveel werkers in de zorg, patiënten, en andere zorgdeskundigen hun kritiek laten horen. Ze zullen duidelijk maken waarom zij welke negatieve gevolgen verwachten en hoe het anders kan en moet."