Socialistische Partij

Kanttekeningen bij Nobelprijs voor de Vrede

10-12-2005 * Dat Mohammed El-Baradei vandaag de Nobelprijs voor de Vrede heeft ontvangen, is volgens SP-Kamerlid Krista van Velzen op z'n minst curieus te noemen. "Het is erg te prijzen dat hij als hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) herhaaldelijk pleitte voor een totaalverbod op kernwapens. Maar dezelfde club heeft, behalve het tegengaan van kernbewapening, nog een hoofdtaak: het promoten van kernenergie. En daarmee creëert het haar eigen problemen."

"Alle landen die recentelijk kernwapens ontwikkeld hebben, zoals India, Pakistan en eerder Israël, deden dat met behulp van 'vreedzame' nucleaire technologie. De bekende atoomspion Qadeer Khan smokkelde Nederlandse 'vreedzame' nucleaire technologie naar Pakistan, dat prompt haar eigen kernwapenarsenaal kon ontwikkelen. En momenteel wordt Iran scherp in de gaten gehouden uit vrees dat civiele technologie wordt ingezet om kernwapens te ontwikkelen."

"De IAEA is op dit moment vergelijkbaar met een organisatie die zich inzet voor zowel schonere lucht als meer autogebruik. Ik hoop dat het uitreiken van de Nobelprijs zal lijden tot een politieke discussie over de broodnodige hervorming van het IAEA. Het wereldwijd promoten van het gebruik van kernenergie zou natuurlijk helemaal geen taak voor de Verenigde Naties moeten zijn."