Gemeente Helden

Het Gemeenten Compliment 2005: 1e prijs gemeente Helden Op zaterdag 10 december 2005 heeft de gemeente Helden uit handen van prof. dr. Evelien Tonkens het Gemeenten Compliment 2005 ontvangen. Het Gemeenten Compliment wordt jaarlijks uitgereikt aan een gemeente die het beste vrijwilligersbeleid voert. Evelien Tonkens is bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap aan de universiteit van Amsterdam.

De jury is van mening dat de gemeente Helden al lange tijd een heldere visie heeft op vrijwillige inzet. Deze visie bouwt voort op een ontwikkelingsvisie uit 2000 waarin de gemeente de grenzen van de overheid erkent en ruimte schept voor het activeren van burgers. Het vrijwilligerswerkbeleid en de uitvoering daarvan sluit aan bij de lokale situatie, die van een plattelandsgemeente met dorpskernen. De diversiteit en betrokkenheid van burgers binnen het vrijwilligerswerk is belangrijk. Zelfsturing van organisaties wordt gestimuleerd, waarbij het maken van fouten binnen de grenzen van budgetten en regelgeving wordt toegelaten. De jury is onder de indruk van de grote betrokkenheid en de vele activiteiten die in Helden worden gerealiseerd, zeker gezien de omvang van de gemeente.

De jury wenst de gemeente Helden succes bij het verder ontwikkelen en uitvoeren van haar vrijwilligerswerkbeleid en is ervan overtuigd dat Helden tot voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten in Nederland. Zij reikt daarom met veel genoegen de eerste prijs van Het Gemeenten Compliment 2005 uit aan de gemeente Helden.

De gemeente Helden voert beleid vanuit de gedachte dat vrijwilligerswerk een belangrijk instrument is om de maatschappelijke participatie van (groepen) burgers te bevorderen en de leefbaarheid van kleine plattelandskernen te versterken. De gemeente kiest daarom voor een systematische aanpak van versterking en waardering van het vrijwilligerswerk. Een belangrijk speerpunt daarbij is de deelname aan vrijwilligerswerk van minderheden en jongeren. Een grote rol binnen het vrijwilligerswerkbeleid is weggelegd voor de dorpsraden als katalysator van initiatieven. De gemeente Helden kiest voor zelfsturing; burgers worden gestimuleerd en gefaciliteerd om eigen wensen en ideeën te verwezenlijken. Daarbij accepteert de gemeente dat er soms zaken mis gaan, het is de inspanning die telt.

Alles in Helden staat in het teken van partnerships: tussen overheid en burgers, tussen bedrijven en vrijwilligerswerk en tussen onderwijs en vrijwilligerswerk. De gemeente is hierbij een betrouwbare partner die contacten legt, meedenkt en waar nodig faciliteert. Een bijzonder voorbeeld is de BouwCoach-hallen; een voormalig tenniscomplex dat met hulp van honderden vrijwilligers is omgebouwd tot een multifunctionele accommodatie voor topsport, breedtesport, jongerenwerk en ouderenwerk. Een Klankbordgroep Maatschappelijke Participatie waarin de verschillende sectoren van vrijwilligerswerk, bedrijfsleven, media en andere partners vertegenwoordigd zijn, heeft regelmatig overleg met de gemeente over het vrijwilligerswerkbeleid.

Juryrapport Het Gemeenten Compliment 2005:

De jury van Het Gemeenten Compliment 2005 is op vrijdag 25 november bij elkaar gekomen om uit tien genomineerde gemeenten de drie winnaars van Het Gemeenten Compliment 2005 te selecteren. De jury bestond uit:

Mw. Prof. dr. E.H. (Evelien) Tonkens (voorzitter) Bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap, Universiteit van Amsterdam;

Mw. Dr. (Marijke) M.J. Steenbergen; directeur CIVIQ, instituut vrijwillige inzet;

Dhr. H. (Herrie) Geuzendam; senior manager afdeling Binnenlands Bestuur, KPMG;

Mw. J. (Jenny) du Pon, afdelingshoofd Arbeid en Zorg, gemeente Amersfoort (winnaar Het Gemeentencompliment 2004);

Mw. N.E. (Nelleke) Groenewegen-Boer, Directeur Sociale Zaken, Educatie en Zorg, Vereniging Nederlandse Gemeenten.

De jury heeft bij haar beoordeling speciaal gelet op de volgende aspecten:


1. de gemeente stimuleert diversiteit van en in vrijwilligerswerk;


2. de gemeente onderzoekt en houdt rekening met de wensen en behoeften van vrijwilligers en hun organisaties en is erop gericht actieve participatie van vrijwilligers te bevorderen. Ze speelt in op maatschappelijke ontwikkelingen die relevant zijn voor het vrijwilligerswerk(beleid);


3. de gemeente werkt samen met meerdere stakeholders van het vrijwilligerswerk (zoals vrijwilligersorganisaties en ondersteuningsstructuur maar ook onderwijs en bedrijfsleven) en stimuleert onderlinge samenwerking en afstemming.


4. de gemeente heeft een duidelijke visie op vrijwilligerswerkbeleid en heeft het op de politieke agenda staan;

Bij de beoordeling is tevens rekening gehouden met de omvang van de gemeente.

12-12-2005 10:52