Gemeente Tilburg

Datum
8 december 2005

Tilburg neemt deel aan derde White Band Day

Spandoek aan stadhuis voor eerlijke handel

De gemeente Tilburg neemt op zaterdag 10 december deel aan de derde White Band Day door een spandoek met de tekst "Armoede de wereld uit / De gemeente steunt de VN-millenniumdoelen" aan het stadhuis te hangen. Wethouder Gon Mevis: "De dag staat in het teken van eerlijke handel, een van de acht millenniumdoelen die in 2000 zijn vastgesteld door de 189 lidstaten van de Verenigde Naties". Deze doelen zijn gericht op het aanpakken van de belangrijkste wereldproblemen die aan armoede gerelateerd zijn. Ook bij het COS in de stationsstraat zal zaterdag een spandoek worden opgehangen. Bij de Wereldwinkel kunnen white bands worden gekocht als het symbool tegen armoede.

Deze derde White Band Day wordt gebruikt als een opmaat naar de Top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op 13 tot en met 18 december in Hongkong. Ministers van 150 landen, waaronder Nederland, besluiten daar over nieuwe handelsregels. Wereldwijd wordt dezer dagen een beroep gedaan op de WTO-Top om rekening te houden met de soms zeer nadelige gevolgen van dat beleid voor ontwikkelingslanden.

Milleniumdoelen

Eerder werden er dit jaar al White Band Days georganiseerd op 1 juli en 10 september. De White Band Days zijn gepland vlak voor drie belangrijke internationale vergaderingen: de G8 in juli, de VN-top in september en de WTO-top van 13 -18 december in Hong Kong. "Deze dagen zijn bedoeld om regeringen over de hele wereld te houden aan hun belofte de millenniumdoelen waar te maken", aldus wethouder Mevis. De gemeente Tilburg heeft in september ook deelgenomen aan de tweede White Band Day door de Local Government Millennium Declaration van de United Cities and Local Governements te bekrachtigen en net als 99 andere gemeenten een spandoek op te hangen.

Voor de pers:
Frans Jan Lathouwers, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 89 91 Theun van den Boer, Communicatie, telefoon 013 542 88 19


---- --