Gemeente Waterland


Vanaf zondag 11 december verzorgt Arriva het openbaar vervoer binnen de regio Waterland en van Waterland naar Amsterdam. Vanaf die dag geldt ook de nieuwe dienstregeling. De belangrijkste wijzigingen per lijn zijn voorzover relevant voor de gemeente Waterland hieronder op een rij gezet.

Lijn 110 Edam - Volendam:
Lijn 110 zal vaker rijden, vooral in de avond en in het weekend. De lijn blijft gekoppeld aan lijn 113 naar Purmerend. In Edam/Volendam is de route als volgt: Zeddeweg - Heideweg - Leendert Spaanderlaan - Saturnusstraat - Herculeslaan - Populierenlaan - Zeestraat - Julianaweg - Mgr. C. Veermanlaan - Schoklanderstraat - Harlingenlaan - Dijkgraaf de Ruiterlaan - Broekgouwstraat - Keetzijde
- Broekgouwstraat - Zuidpolderlaan - Dijkgraaf Poschlaan - Singelweg - Edam Busstation.

Lijn 111 Marken - Monnickendam - Amsterdam CS:
Deze lijn blijft grotendeels ongewijzigd. Echter, in Monnickendam rijden de ritten richting Amsterdam niet meer door de Cornelis Dirkslaan en Jan Nieuwenhuyzenlaan, maar via de Bernhardlaan - Nieuwpoortslaan - Lijnbaan - Pierebaan en Bernhardlaan. In Amsterdam wordt via het Buikslotermeerplein en de Nieuwe Purmerweg gereden. De halte Merellaan vervalt. Het aantal ritten naar Marken wordt uitgebreid.

Lijn 113 Purmerend (Tramplein) - Edam:
Deze lijn zal vaker rijden, vooral in de avond en in het weekend. De lijn blijft gekoppeld aan lijn 110 naar Volendam, waardoor ook Volendam een doorgaande verbinding met Purmerend houdt. In Purmerend wordt de route gewijzigd waardoor meer haltes met het centrum worden verbonden.
De nieuwe route wordt: Tramplein - Gouw - Nieuwstraat - Purmersteenweg
- Wielingenstraat - Beatrixplein - Weteringstraat - Gorslaan - Waterlandlaan - Landstrekenweg - Salland - Grevelingenmeer - Meerland
- Verzetslaan - Grotenhuysweg - (via halte Korenstraat) - Edisonweg - Schakelweg - Netwerk - Magneet - N244.

Lijn 114 Hoorn - Edam - Amsterdam CS:
Lijn 114 blijft grotendeels ongewijzigd. Deze lijn rijdt in Hoorn niet verder dan het NS station. Voor wie verderop in Hoorn moet zijn, is er een goede aansluiting op de stadsdiensten.

Lijn 115 Monnickendam - Amsterdam CS:
Lijn 115 kent geen belangrijke wijzigingen. De ritten uit Amsterdam eindigen bij Monnickendam Swaensborch. De ritten naar Amsterdam starten bij Monnickendam Nieuwpoortslaan en rijden vervolgens via Lijnbaan en Swaensborch.
De lijnen 111 en 115 bieden samen elk kwartier een vertrek uit Amsterdam en Monnickendam.

Lijn 117 Hoorn - Edam - Amsterdam CS:
Lijn 117 blijft de spitslijn die tussen Edam en Amsterdam non-stop rijdt. De lijn blijft grotendeels ongewijzigd.

Lijn 118 Edam - Volendam-West - Amsterdam CS:
Lijn 118 is een geheel nieuwe lijn. De bus rijdt via Amsterdam-Noord en stopt bij alle tussengelegen haltes. De lijnen 112 en 118 bieden samen een kwartierdienst voor met name Volendam-West. Dat is een verdubbeling van de reismogelijkheden.
In Edam/Volendam is de route als volgt: Zeddeweg - Kathammerzeedijk - Zeestraat - Populierenlaan - Herculeslaan - Saturnusstraat - Leendert Spaanderlaan - Christiaan van Abkoudestraat - Dijkgraaf Poschlaan - Singelweg - Edam Busstation.

Lijn 373 Edam-Volendam - Amsterdam-West:
De bus zal door Monnickendam in de ochtendspits dezelfde route rijden als in de middagspits. Verder kent lijn 373 geen wijzigingen.

Lijn 378 Edam-Volendam - Amsterdam-Zuidoost:
De bus zal door Monnickendam in de ochtendspits dezelfde route rijden als in de middagspits. Verder zijn er geen wijzigingen op lijn 378.

Lijn 379 Hoorn - Amsterdam-Zuidoost:
Deze lijn wordt uitgebreid met een vertrekmogelijkheid tussen de middag. De route in Hoorn wijzigt: de bus rijdt van/tot Hoorn NS. Daar wordt goede aansluiting geboden op de stadsdiensten naar Risdam en Kersenboogerd.

Scholierenlijnen 611 en 614:
De huidige scholierenlijnen naar Amsterdam-Noord (lijn 611) en Hoorn (lijn 614) blijven grotendeels ongewijzigd. Alle middagritten van lijn 614 rijden door tot Monnickendam.

NACHTLIJNEN
Lijn 210 Amsterdam CS - Edam via Monnickendam:
De route is ongewijzigd. Op vrijdag- en zaterdagnacht is er een forse uitbreiding van het aantal reisopties.

Lijn 217 Amsterdam CS - Hoorn NS via Edam:
De route is ongewijzigd. Op vrijdag- en zaterdagnacht is er een forse uitbreiding van het aantal reisopties.

Meer informatie?

* www.9292ov.nl en/of 0900-9292 ( 0,70 p.m.) voor reisinformatie
* www.arriva.nl voor de volledige dienstregeling; onder het tabblad openbaar vervoer kunt u de dienstregeling per lijn bekijken Arriva informeert reizigers verder onder meer door een folder met de belangrijkste wij-zigingen uit te delen op knooppunten in Waterland, via haar website en door telefo-nisch, per e-mail of brief gestelde vragen van reizigers te beantwoorden.