Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Topbands Sita, Brace en Relax én workshops tijdens provinciale Jongerencultuurdag

Spectaculaire optredens en spannende workshops, de uitreiking van de Limburg Cultuurprijs én de finale van de Jongerenpublieksprijs

Op zondag 11 december wordt in de Stadsschouwburg van Sittard de eerste Provinciale Jongerencultuurdag georganiseerd. De hele middag zijn er op verschillende podia optredens en kan het publiek zelf aan de slag bij de meest uiteenlopende workshops. Stadsschouwburg Sittard en Fontys Hogescholen barsten uit hun voegen van muziek, dans, theater, film, mode en beeldende kunst. Voor de Jongerencultuurdag zijn gratis kaarten verkrijgbaar.

Het programma begint om 13.00 uur in de Zaal 1e verdieping met een spectaculaire drumworkshop van Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) waarin tien drummers de uitdaging aangaan op het podium. Superhero, winnaar van de Jongerenpublieksprijs 2003, is weer terug op de planken bij de Limburg Cultuurprijs om de scepter over te dragen aan een van de drie finalisten van de Limburg Cultuurprijs 2005. Wie wordt volgens jou de winnaar? Het Spinazieblik, INFA en Chain Reaction zetten hun beste beentje voor om zoveel mogelijk stemmen te winnen. Wie van mode houdt kan volop genieten van de shows van Shama Hakim en Lily Houben, twee zeer talentvolle modeontwerpers. Een uniek optreden zien we van DJ Lady Ace met Marlon Brand 'O', ZoëXenia en Feel. Een goed voorbeeld hoe een deejay samenwerkt met live muzikanten en een goed moment om de winnaar van de Jongerenpublieksprijs bekend te maken.

In de Theaterzaal van de schouwburg start het programma om 13.30 uur met de populaire zangeres Sita, bekend geworden na haar deelname aan het programma Starmaker waarin jong talent streed om een plekje in de popband K-otic. Na de spannende prijsuitreiking van de Limburg Cultuurprijs neemt Brace de theaterzaal over met zijn gouden stem. Hij is één van de belangrijkste Urban- artiesten van dit moment en heeft onlangs een Essent Award gewonnen. Nog een Essent winnaar is dé live-soul-hiphop sensatie van eigen bodem, Relax. Hiphop, reggae, pop en zelfs Charleston.

De Jongerencultuurdag is niet alleen kijken en luisteren, maar vooral ook doen! Spelen jongeren zelf in een band? Dan kunnen ze naar Dizkuzz, waarin deskundigen uit de muziekbranche aangeven wat men in huis moet hebben. Liggen de ambities in songtekstschrijven? Dan is een workshop songtekstschrijven door Floor Jansen (After Forever) of Frans Pollux (Neet oet Lottum) zeker interessant . Er zijn demonstraties Graffiti en Breakdance, een verwenshop 'Styling' en een workshop reportage maken waarin je zelf leert hoe TV gemaakt wordt. Er zijn workshops DJ door DJ Lady Ace en Marlon Brand 'O', workshops acteren en streetdance. Wie van Beeldende Kunst houdt kan zijn hart ophalen tijdens de Jongerencultuurdag met een workshop zandtekenen en een aandeel uit de collectie van Museum Het Domein waaronder een video-installatie van Rineke Dijkstra en het indrukwekkende kunstwerk The Flinx.

Cultureel Limburg is uitgedaagd met projecten te komen die strijden voor de Limburg Cultuurprijs, een aanmoedigingsprijs voor Limburgse kunst- en cultuurbeoefenaars in drie categorieën: Cultuur voor en door Jongeren, Jonge Makers en de Limburg Literatuurprijs. Bovendien is er nog een extra prijs: de Jongerenpublieksprijs. De beste, meest belovende of talentvolle uiting komt in aanmerking voor een geldbedrag van ¤ 5.000,- en een kunstwerk. De prijzen worden uitgereikt tijdens deze eerste Provinciale Jongerencultuurdag. De Limburg Cultuurprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt. Bij de Jongerenpublieksprijs bepalen jongeren zelf wie de felbegeerde prijs krijgt voor de meest bijzondere activiteit in Limburg. Uit aanmeldingen van Limburgse jongeren heeft een speciale jongerenjury drie nominaties gekozen. Het Spinazieblik, INFA en Chain Reaction. Het publiek bij de Jongerencultuurdag bepaalt wie de enige echte winnaar is. Dus zorg dat je erbij bent als de genomineerden laten zien wie ze zijn vanaf 15.30 uur in de Zaal 1e verdieping (Rabobankzaal).

Gratis kaarten zijn verkrijgbaar via www.limburgcultuurprijs.nl en af te halen bij kantoren Dagblad de Limburger/ Limburgs Dagblad in Venlo, Roermond, Sittard, Heerlen en Maastricht.

De Jongerencultuurdag en de Limburg Cultuurprijs zijn een initiatief van de Provincie Limburg. De Jongerencultuurdag wordt mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg, Jong zijn in Limburg, Huis voor de Kunsten, Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht (Hogeschool Zuyd), Dagblad de Limburger, Limburgs Dagblad, Stadsschouwburg Sittard, Arcus College, Fontys Hogescholen, Museum Het Domein, Kunstbende, alle optredende, workshopbegeleiders, medewerkers en vrijwilligers.

Meer informatie tbv de pers
Provincie Limburg, afdeling cultuur Abraxas Culturele Evenementen Ruby van Dinther Fiedel van der Hijden
T: 043 - 389 99 99 T: 045-571 51 00 / 06-546 462 85

Voor vragen:
Fiedel van der Hijden: 06-546 46 285