Gemeente Enschede

Wintergebruikendag

maandag 05-12-2005
Wintertenen in het Ledeboerpark

Op zondag 11 december van 11.00 - 16.00 uur organiseert de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede haar jaarlijkse Wintergebruikendag in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark te Enschede. In en rondom het sfeervolle boerderijtje vinden allerlei activiteiten plaats met als thema: winterse warmte en winterse gezelligheid. De Twentse midwinterhoorns klinken over de es en op het erf van het Lös Hoes hangt de geur van gebakken knieperkes en warme appeldrank.Wie van wandelen houdt mag meedoen met de wintertenenwandeling, er is een spectaculaire roofvogelshow, en diverse ambachtslieden tonen hun vaardigheden.Kinderen kunnen een vogeltaartje maken voor de hongerige vogels.

Winterse gezelligheid
In bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner bruist het op zondag 11 december van de activiteiten met als gemeenschappelijk kenmerk: winterse gezelligheid en bedrijvigheid. Bezoekers die benieuwd zijn hoe Twentse knieperkes smaken of zin hebben in warme appeldrank, kunnen op deze dag komen proeven en hun voeten na de wintertenenwandeling warmen aan de ouderwetse houtkachel. De wintertenenwandelingen door het Ledeboerpark en landgoed Het Wageler zullen begeleid worden door ervaren gidsen van het IVN. Voor bezoekers met koude handen breit de Grolsche wantenbreister authentieke Twentse wollen wanten. De valkenier geeft een indrukwekkende roofvogel-demonstratie en zijn oehoe Cato zal ongetwijfeld weer de show stelen. Het is voor het publiek altijd weer een sensatie om de valken vlak over hun hoofd te zien scheren!

Op en om het erf
Zowel buiten op het erf als binnen in het lös hoes, is er op deze dag van alles te doen: kinderen kunnen onder begeleiding van medewerkers van de afdeling NatuurEducatie vogeltaartjes en natuurlijke kerstversieringen maken voor de hongerige vogels in hun tuin. Vroeger werden in de wintertijd allerlei oude ambachten uitgeoefend; ook in deze moderne tijd leven oude ambachten nog steeds: een steenhouwer, een midwinterhoornmaker en een touwslager laten zien hoe het moet. Het bezoekerscentrum is versierd met groene takken en ook de gezellige stalletjes op het erf zullen zorgen voor een echte Twentse Kerstsfeer.Het blazen van de midwinterhoorn gebeurt op deze dag boven de oude waterput achter het lös hoes en een midwinterhoornmaker demonstreert hoe zo'n midwinterhoorn wordt gemaakt.

Openingstijden en meer informatie
De Wintergebruikendag is op zondag 11 december van 11.00 - 16.00 uur. Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de hoofdingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede (door de poort met de arenden). Na 300 meter aan de rechterkant ligt het gemeentelijk bezoekerscentrum. Een bezoekje aan de Wintergebruikendag is gratis.


---