Gemeente Hengelo

Verbeteringen door nieuwe dienstregeling

Ingebruikname nieuwe busbaan 11 december

De Regio Twente heeft het openbaar vervoer in de Regio, waaronder het stadsvervoer in Hengelo, opnieuw aan Connexxion uitbesteed. De bestaande overeenkomst (concessie) zou eind 2005 aflopen en er zijn nieuwe afspraken gemaakt. De nieuwe concessie gaat zondag 11 december 2005 in. Daarbij zijn verschillende wijzigingen en verbeteringen in de dienstregelingen en de buslijnen aangebracht. Connexxion heeft de informatie over de veranderingen huis-aan-huis verspreid.

Verbeteringen per 11 december 2005

Besloten is om de wijzigingen in verband met de ingebruikname van de nieuwe busbanen in Hengelo ook op zondag 11 december te laten ingaan. De busbaan door Het Broek en de busbaan langs de Europalaan Beneluxlaan wordt daarom op zondag 11 december 2005 in gebruik genomen. Belangrijke verbeteringen van het busvervoer in Hengelo zijn:
- hogere frequenties op lijn 51 naar Almelo (van 1 x per uur naar 2 x per uur), op lijn 11 en
13 naar Slangenbeek en de Hasseler Es (van 2 x per uur naar 4 x per uur in de
ochtendspits en s middags)

- introductie van het Twents Tarief
- nieuwe, comfortabele bussen met onder andere lagevloer en airco

- veel aandacht voor veiligheid van de reiziger door onder meer cameras in de bussen.

Routewijziging per 11 december 2005

Vanaf zondag 11 december zal de bus op lijn 13 niet langer de route: Salamanderstraat Madridstraat Levantstraat Brusselstraat Busbaan Binnenveld
volgen maar de route:
Salamanderstraat Levantstraat Belgradostraat Busbaan Het Broek Busbaan Binnenveld en andersom.

Verkeershinder door werkzaamheden

Voor de werkzaamheden voor de aanleg van de busbanen en bushaltes zijn vele afsluitingen en omleidingen noodzakelijk geweest. Vanaf 11 december zal de grootste overlast voorbij zijn. Een paar aanpassingen die nog gemaakt moeten worden op de huidige route van de bus moeten juist na 11 december uitgevoerd worden zodat het busverkeer er geen hinder van heeft. Dat kan voor de andere verkeersdeelnemers nog wat hinder opleveren. In deze tijd van het jaar is het mogelijk dat werkzaamheden uitlopen door vorst of regen.

In de wijk Slangenbeek is hard gewerkt aan de aanleg van de voorzieningen voor het Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Dat heeft de nodige overlast bezorgd doordat wegen en/of kruispunten afgesloten moesten worden. De vrije busbanen vormen een belangrijk onderdeel van de voorzieningen. Ze bestaan uit beton en ze zijn in een week tijd aangelegd! Het gaat om de busbaan langs de Europalaan, langs de Beneluxlaan en in de Roershoek tussen de Belgradostraat en de Graskarperstraat. Tevens is de gelegenheid aangegrepen om de busbaan bij de brug over de Slangenbeek aan te passen, zodat een vloeiender overgang ontstaan is. De komende tijd wordt gebruikt om de busbanen af te werken met hekwerk, beplanting en bermen. Ook zullen de waarschuwingslichten geplaatst worden bij de kruisingen met de vrije busbaan.

Uitvoering aanleg busbaan

Om de busbaan goed herkenbaar te maken voor het verkeer en om het onderhoud tot een minimum te berperken, is deze uitgevoerd in beton. Om een plezierige uitstraling te krijgen is het oppervlak van het beton uitgewassen. Dit soort beton heeft de structuur van een grindtegel en dus een heel andere uitstraling dan normaal beton. Het oppervlak ziet er dus heel anders uit dan een asfaltweg of klinkerstraat. Automobilisten zullen zich dus niet gauw vergissen!

Connexxion introduceert nieuwe bus Twents