Koninklijke Nederlandse Schaakbond

NK Snelschaken voor Clubteams

Het NK Snelschaken voor Clubteams wordt dit jaar op zondag 11 december wederom door de Vogelwijk in Den Haag georganiseerd. Dit grootschalige evenement was op zoek naar een nieuwe organisator. Drie verenigingen toonden interesse tot ineens de vertrouwde organisator De Vogelwijk zich wederom kandideerde. De Vogelwijk heeft in TNO Informatie- en Communicatietechnologie een nieuwe sponsor gevonden. Daarop trokken de andere kandidaten zich terug en het bestuur van de KNSB verleende de organisatie volgaarne aan De Vogelwijk.

Speellocatie:
Golden Tulip Bel Air Hotel
Johan de Wittlaan 30, DEN HAAG

Meer informatie kunt u binnenkort vinden op de wedstrijdkalender.
---

Aankomst teams in Göteborg

Zonder noemenswaardige problemen zijn de Nederlandse schaakteams aangekomen in Göteborg om daar het EK- te spelen. Het verzameltijdstip wat vroeg, het vliegtuig overboekt, waardoor Mevrouw van Wely tijdelijk op de wachtlijst kwam, een enkele hotelkamer niet beschikbaar, kortom business as usual.

Collega Kuijf zal u de komende dagen van informatie voorzien omtrent het herenteam, zelf zal ik proberen de verrichtingen van de Nederlandse dames te verslaan. Deze zijn in een zeer sterke formatie naar Zweden afgereisd en om de concurrentie meteen de stuipen op het lijf te jagen wordt er de eerste wedstrijd meteen van "1 tm 4" gespeeld. Hier en daar hebben de dames een klein gezondheidsprobleempje of zit een enkele jurk niet goed, maar wat de coach nog het meeste zorgen baart is zijn kamernummer (911)...

Wordt vervolgd.

(Karel van der Weide)

---

EK landenteams in Göteborg

Op vrijdag (om 15.55 uur) keert onze delegatie terug op Schiphol (met uitzondering van onze onvermoeibare delegatieleidster Petra Schuurman die reeds is doorgereisd naar Göteborg voor het EK landenteams).

Wie weet lukt het onze verslaggevers ter plekke nog om een verslagje van hun belevenissen deze kant op te sturen. Op de toernooisite is alle informatie over het toernooi te vinden.

Op de website
http://www.schaaklog.nl/modules/myalbum/viewcat.php?cid=10 is een mooie fotoserie van het WK te bewonderen.
(Willy Hendriks)

---

Verslag 28 juli

De laatste ronde, ook wel een dubbele ronde genoemd, was voor de spelers aanleiding om er nog een keer goed voor te gaan zitten.

Stefan (jongens onder 10; Belgisch kampioen)
Bij Stefan was de accu echter langzamerhand leeg. Na een slechte opening moet hij al snel de eer aan zijn tegenstander laten. Een voor Stefan zeer leerzaam toernooi eindige zo op 5 uit 11.

Benjamin (jongens onder 10)
Benjamin met wit kreeg de Draak op zijn bord en profiteerde goed van een mindere zet van zijn Duitse tegenstander van Chinese afkomst. Nadat Benjamin met een gave combinatie een stuk had gewonnen maakte hij het netjes af. Hiermee kwam hij op het mooie aantal van 6 punten.

Anne (meisjes onder 12)
Anne kwam goed uit de opening, maar in de loop van de partij kreeg haar tegenstandster iets meer kansen. Uiteindelijk werd het een terechte remise, aldus Anne. Een geweldig toernooi eindigde hiermee op 7 uit 11.

Arthur (jongens onder 12)
Ook Arthur had een Duitse tegenstander. De Pirc resulteerde in een complexe stelling. Arthur wist een voordelige positie op te bouwen, maar gebruikte hiervoor veel tijd. Na bijna vier uur spelen moest hij in de tijdnoodfase toch nog remise toestaan. Met 5 uit 11 net geen 50% in dit pittige toernooi.

Donna (meisjes onder 14)
Ook Donna was vastberaden het toernooi met een mooie partij en een punt af te sluiten. Ze kwam redelijk goed uit de opening, maar verloor helaas een pion. In een moeilijk eindspel trok ze aan het kortste eind. Ze vindt dat ze een keileuk toernooi heeft gespeeld, hoewel ze niet helemaal tevreden is met 5½ punt.

Christov (jongens onder 14)
Christov had weer zwart en was erop gebrand het toernooi met een winstpartij te besluiten. Hij kwam wel aardig uit de opening en vervolgens door goed spel totaal gewonnen te staan. Net toen hij het punt definitief wilde incasseren werd Christov pardoes mat in één gezet. Met 5½ kreeg hij wat minder dan hij gezien zijn spel had verdiend.

Pauline (meisjes onder 16)
Pauline speelde een hele leuke partij. Ze won een pion, dolde haar tegenstandster en liet haar tenslotte in verwarring achter. Een goed toernooi werd zo in stijl afgesloten. Zelf vond Pauline dat er nog iets meer in had gezeten dan 6 uit 11.

Martine (meisjes onder 16)
Martine speelde een strakke Catelaanse partij en gaf haar tegenstandster naar eigen zeggen geen kans. Met 6 uit 11 als eindresultaat is Martine erg tevreden. En terecht.

Robin (jongens onder 16)
Robin kreeg een variant op het bord die vlak voor het WK met Dimitri was voorbereid. In het middenspel kwam Robin beter te staan en in de tijdnoodfase won hij een pion. Vervolgens maakte Robin het netjes af, waarmee hij op 6½ punt eindigde. Vooraf had hij daarvoor getekend, halverwege het toernooi leek er nog wat meer in te zitten en uiteindelijk is hij tevreden met het eindresultaat. Wouter (jongens onder 16)
Wouter met zwart kwam iets beter uit de opening dan zijn tegenstander, maar verloor vervolgens door een rekenfout een pion. In het ongelijke lopenspel verliest Wouter helaas en stuk en daarmee de partij. Wouter kan terugzien op een goed toernooi, maar is zelf niet helemaal tevreden met de eindscore van 6½ uit 11.

Joost (jongens onder 18)
Joost kwam in zijn laatste partij goed te staan, maar zag in het eindspel spoken en besloot te remiseren. Bij de analyse bleken de spoken niet te bestaan. Met 7 uit 11 behaalde Joost een mooi resultaat.

(Hans Pijpers)

(Voor eerdere rondeverslagen, scrol naar beneden)
---

Verslag 27 juli

Een bondige samenvatting van de partijen van vandaag:

Stefan was als eerste klaar. Hij was zelf niet erg gelukkig met zijn partij, die hij had verloren.
Benjamin kwam op een gegeven moment in een remise-eindspel terecht en het werd dan ook remise.
Anne won vandaag. Zij speelde een geweldige partij! Iets minder voorspoedig ging het met Christov. Hij kwam niet goed uit de opening en verloor daardoor de partij.
Dit overkwam Donna ook. In de opening maakte ze een foutje, waardoor ze in het middenspel een pion achter kwam te staan en verloor. Pauline probeerde een nieuwe opening uit. Dit pakte niet heel goed uit, waardoor de partij uiteindelijk een leerzame nul opleverde. Robin had een goede stelling maar kwam uiteindelijk toch in een gelijk eindspel terecht, wat remise werd.
Dit zelfde resultaat bereikte ook Wouter. Hij moest in de opening een pion offeren, maar had compensatie. Toen hij op het einde wat minder kwam te staan bracht eeuwig schaak de redding.
De partij van Joost eindigde op dezelfde wijze. Hij had goed gespeeld, offerde een pion, maar de partij eindigde in remise doordat zijn tegenstander de zetten herhaalde.
Remise was er ook voor Martine. Zij verloor een pionnetje in de opening, maar hield het toreneindspel keurig remise. Tot slot was er een nederlaag voor Arthur. Zijn sterke opponent had met een mooie combinatie een pion gewonnen, maar zonder dat Arthur het besefte had hij voor veel compensatie gezorgd. Helaas koos hij net niet voor de meest actieve voortzetting, waardoor hij de partij verloor.

Tot slot valt te vermelden dat de Nederlandse ploeg ook muzikale talenten aan boord heeft. Niet alleen was er vandaag de aanwezigheid van Baas D en Lange Tommie, tevens hebben Anne en Pauline zich ontpopt als songwriter. Het nummer Ik heb een toetje geplet (als variant op het klassieke potje met vet') wordt volgende week in de Franse hitlijsten verwacht.

(Donna en Thomas)

(Voor eerdere rondeverslagen, scrol naar beneden)