Gemeente Haarlem


2 december 2005

347/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


KERSTMARKT BRENGT HAARLEMSE BINNENSTAD IN KERSTSTEMMING

De gemeente Haarlem organiseert zondag 11 december de Haarlemse Kerstmarkt op de Grote Markt. Naast de 110 verlichte en versierde kerstkramen, wordt de Grote of St. Bavokerk met kaarsen verlicht en is er een muzikaal kerstprogramma, glühwein, een carillon met kerstliedjes, kerstkoren op de trap van het stadhuis en tal van andere activiteiten. Gezien de grote belangstelling begint de kerstmarkt al om 9.30 uur en duurt het tot 18.00 uur.

Unieke kerstmarkt met meer dan honderd verlichte kramen
De Haarlemse Kerstmarkt heeft een keur aan kramen die kerstartikelen verkopen en daarmee met recht een unieke kerstmarkt genoemd mag worden. Het assortiment bestaat onder ander uit kerstsnuisterijen, materialen om zelf kerststukjes te maken, ingrediënten voor het kerstontbijt, bijzondere kaarsen en kaarten, kerstklokken, ballen, slingers, takken en uiteraard kerstbomen. Verder zijn alle kramen verlicht waardoor bij het invallen van de schemer de kerstmarkt op zijn mooist bijstaat.

Italiaanse kerstmarkt op de Oude Groenmarkt
Haarlem Pronto! organiseert in samenwerking met Rookie Entertainment op zondag 11 december ook de Italiaanse kerstmarkt op de Oude Groenmarkt (achter de Grote of St. Bavokerk). Op de Italiaanse kerstmarkt staan onder ander kraampjes met Italiaanse(kerst) producten, Italiaanse culinaire hapjes en is er Italiaanse muziek en entertainment aanwezig. De Italiaanse kerstmarkt begint om 09:30 uur en eindigt om 18:00 uur. De Italiaanse kerstmarkt wordt georganiseerd in het kader van Haarlem Pronto! waarin Haarlem van 6 oktober 2005 tot en met 8 januari 2006 in het teken staat van Italië. Het boegbeeld van deze weken is de grote Michelangelo tentoonstelling in het Teylers Museum te Haarlem.

De Koningstraat
Net als de afgelopen jaren doet ook dit jaar de Koningstraat weer mee met de Haarlemse kerstmarkt en worden er diverse activiteiten in de straat georganiseerd. Zo wordt in het Huis van Schagen door Koning Winter mooie verhalen voorgelezen en staan er diverse kramen met verschillende artikelen in de Koningstraat. Met onder ander ook dit jaar weer een inpakkraam, waar de gekochte cadeaus gratis voor u worden ingepakt. Een reden te meer om ook even een bezoek te brengen aan de Koningstraat. Het activiteitenprogramma van de Koningstraat hangt aan de poort die bij het stadhuis wordt geplaatst.

Bijzondere kraam
Speciale aandacht verdient de kraam van ChildsLife International. Zo kort voor de kerstdagen kan het geen kwaad om stil te staan bij het feit dat niet overal in de wereld kerst gevierd kan worden zoals in Haarlem. ChildsLife voorziet maandelijks 15.000 kinderen van voedsel en onderwijs. Dit zijn meestal kansarme kinderen zoals straatkinderen, weeskinderen, kinderen die door hun ouders in de steek zijn gelaten en kinderen die opgroeien in extreme armoede. De kraam wordt gesponsord door de gemeente Haarlem, waardoor de opbrengst voor het doel groter wordt.


Kerstkoor in de St. Bavo

De "Vrienden van de Grote Kerk" organiseert in een romantische kerstsfeer optredens van verschillende koren in de Grote of St. Bavo op zondagmiddag 11 december. Deze bijzondere kerstmiddag in de St. Bavo vindt plaats tussen 12.00 en 17.00 uur. De St. Bavo wordt voor deze gelegenheid sfeervol verlicht door middel van kroon- en wandverlichting en kaarsen die in het middeleeuwse koorhek en kronen worden ontstoken. Bij het koor is een kleine expositie opgebouwd rond kerststallen vanuit verschillende delen van de wereld


Einde persbericht.
Voor meer informatie kunt contact opnemen met Ed Mense 023 - 511 3778 of 06 - 46 21 50 83.

sector Stedelijke Ontwikkeling
Ninve Altunc
023-5113579
n.altunc@haarlem.nl
---- --