Ingezonden persbericht


Amsterdam, 8 november 2005

Onze ref.: 05/11/236


Bijeenkomst Forum Amsterdam: Imagining Europe.

een jaarlijkse positiebepaling...

zondag 11 december 2005, 14.00 - 19.00 uur

in alle zalen van Felix Meritis

De vragen waarvoor Europa zich gesteld ziet zijn veelal dezelfde als die in de Amsterdamse microkosmos spelen: de rol van religie en spiritualiteit; de betrokkenheid van burgers bij Europa, het grote wantrouwen ten opzichte van de politiek; de positie van Nederland en Amsterdam, nationaal en internationaal; de omgang met andere, niet-Europese culturen; de consequenties van de vergrijzing en globalisering; angst voor de toekomst; verzet tegen verandering; ongeloof in de kracht van de jeugd. Inspiratie, optimisme, nieuwe ideeën en vertrouwen in de toekomst zijn nodig om de zinnen en geest te prikkelen. Is het niet de hoogste tijd voor de beslissers van morgen die bereid zijn de enorme uitdagingen van onze tijd met originaliteit en vindingrijkheid aan te gaan? Daarover gaat de, niet alleen optimistische, maar vooral ook vrolijke bijeenkomst Forum Amsterdam: Imagining Europe.

PROGRAMMA

Tijdens deze manifestatie kan iedereen genieten van originele presentaties, (literaire) voordrachten, twistgesprekken en debatwedstrijden, filmvertoningen en forumdiscussies, lezingen van befaamde sprekers over controversiële onderwerpen en actief deelnemen aan The People Network, of de declamatiemarathon. De keynote speeches worden verzorgd door Peter van der Veer (hoogleraar 'Comparatieve Religie en Fundamentalisme' aan de Universiteit Utrecht) en staatssecretaris voor Europese Zaken Atzo Nicolaï (o.v.). Van der Veer houdt zijn toespraak over spiritualiteit in de moderne samenleving. De staatssecretaris zal spreken over zijn ideeën omtrent de oprichting van 'Een huis voor de islam'.

Debatten:


· The Role of Culture in the Building of Europe in samenwerking met initiatiefnemers van A Soul for Europe, Felix Meritis, Goethe Institut, The Amsterdam-Maastricht Summer University, European Cultural Foundation, European Festivals Association en vele anderen. Volker Hassemer (woordvoerder A Soul for Europe), Anne-Marie Sigmund (European Economic Social Committee), Joachim Umlauf (Goethe Institut Amsterdam), Hedy d'Ancona (voormalig minister van Cultuur en ex-europarlementariër, o.v.), George Lawson (SiCA), Paul Rademaker (Club of Rome), Kathinka Dittrich (European Cultural Foundation), Jan Heeren (DMO Amsterdam) en de Permanent Fellows van Felix Meritis, Dragan Klaic (Universiteit Leiden) en Hugo de Greef (European Festivals Association), zullen onder leiding van Steve Austen (publicist en Permanent Fellow van Felix Meritis) met elkaar in debat gaan over hoe het culturele potentieel van Europa gebruikt kan worden om Europa een ziel te geven. (voertaal: Engels)


· Jongerendebat En jij dan? over het stemgedrag van jongeren in samenwerking met Diversion (o.v.)


· Urban life, identity and religion met medewerking van het Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM).


· Café Europa: De media en de identiteit van Europa in samenwerking met de Vereniging Democratisch Europa. Dit debat gaat over de rol die de media vervullen voor de Europese burger, voor de Europese identiteit en de Europese Unie.


· Nederland staat op een Europese tweesprong: Franse slag of Britse flegmatiek? LuxVoor (PvdA, GroenLinks, D66 en VVD verenigd in een ideeënmachine voor progressieve politiek) gaat in debat met Nederlandse jongeren en met vertegenwoordigers van de Franse en Britse visie over de toekomstige koers van Europa.


· Verkleuring van het bedrijfsleven met Pentascope (winnaar Great place to work), Mavis Albertina (het gezicht van Mavis talkshow en Mavis magazine), Ram Ramsahai (docent 'Diversity management' aan de Haagse Hogeschool), Inner Gold Academy en anderen o.l.v. Noor Bongers. Debat over gelijke kansen in het bedrijfsleven.


· Kennismaking met The People Network, een interactieve database bestaande uit biografieën van Europeanen die een flexibel digitaal geheugen vormen van het hedendaagse Europa. Aan speciale gasten wordt gevraagd hun gedachten toe te voegen in deze geheugenmachine over de gevolgen van het Europese integratieproces.


· Europa, het leukste continent ter wereld in samenwerking met Forum 2020. Europa is te belangrijk om overgeleverd te zijn aan de politici. Daarom worden studenten, dertigers en veertigers door Yoeri Albrecht uitgedaagd zich uitgesproken Europees op te stellen.

Lezingen:


· New Perspectives for an integrated Europe, gesprek met Paul Rademaker (Club of Rome) over de rol die Europa zou kunnen spelen in het oplossen van wereldproblemen waarvoor de wereldorde zich gesteld ziet. (voertaal: Engels)


· The Newropeans road to a democratized EU, lezing door Franck Biancheri (directeur Newropeans), gevolgd door een debat. (voertaal: Engels)

Filmvertoningen/debat:


· Vertoning van de documentaire Couscous & Cola (2 delen) over negen VMBO-leerlingen met verschillende achtergronden die dromen van een toekomst in Amerika. De vertoning wordt gevolgd door een debat met de geportretteerden, een aantal filmmakers en acteurs onder leiding van regisseur Maartje Nevejan.


· TheoneminutesJr, korte films gemaakt door jongeren tussen de 12 en 20 jaar, een initiatief van theoneminutes foundation, de European Cultural Foundation en Unicef; gevolgd door een gesprek met de makers.

Workshops:


· Nieuw Cultureel Burgerschap, een onderzoek van Stichting InterArt naar de manier waarop culturele identiteiten en gemeenschappen bepaald worden in het tijdperk van globalisering, migratie en nieuwe technologieën.


· Een huis voor de islam onder leiding van Freek Ossel met medewerking van onder anderen Haci Karacaer (Milli Görüs), Moustapha Baba (Mex-it), Lodewijk Asscher (gemeenteraadslid PvdA Amsterdam), Linda Bouws (Felix Meritis), Nathal Dessing (ISIM) en Ab Cherribi (consultant). (Zie ook de speech van Atzo Nicolaï.)

En verder:


· Speakerscorner met onverwachte optredens van bekende en onbekende Europeanen.


· Multimedia performer Ad Visser zingt met u een Amsterdam song.

Kijk voor het actuele programma op: http://www.felix.meritis.nl/nieuws/forumamsterdam/

Forum Amsterdam: Imagining Europe

Zondag 11 december 2005 in Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

Aanvang: 14.00 uur, gebouw, kassa en foyer open vanaf 12.30 uur

Toegang: 12,- Euro / 10,- Euro met korting

Reserveren: mailto:receptie@felix.meritis.nl of (020) 623 13 11

Forum Amsterdam: Imagining Europe is een vervolg op de Berliner Konferenz A Soul for Europe en Forum Amsterdam: European Identities, die november 2004 plaatsvonden in Berlijn en in Felix Meritis.