Ingezonden persbericht

Nieuwsbrief I

Amsterdam, 1 september 2005

Onze ref.: 05/09/179

FORUM AMSTERDAM:

I M A G I N I N G E U R O P E

een jaarlijkse positiebepaling...

11 december 2005, 14.00 - 19.00 uur

in alle zalen van Felix Meritis

A Soul for Europe

In aansluiting op de Berliner Konferenz A Soul for Europe (Jacques Delors), die in november 2004 onder grote internationale politieke belangstelling plaatsvond, schenkt Felix Meritis met regelmaat aandacht aan het vervolgproces van deze conferentie. Onder meer door in samenwerking met buitenlandse partners kleinere werkconferenties te beleggen met vertegenwoordigers van de jongere generatie beslissers van morgen: journalisten, kunstenaars, theater- en museumdirecteuren, reclame- en marketingdeskundigen, video-, internet- en filmproducenten, festivalorganisatoren en aankomende wetenschappers van allerlei disciplines.

De Europese eenwording als cultureel proces

Aan de totstandkoming van A Soul for Europe heeft Felix Meritis een belangrijk aandeel gehad. Bij de vervolgactiviteiten elders in Europa zal dat eveneens het geval zijn. Steeds vanuit de gedachte dat de Europese eenwording vooral begrepen moet worden als een cultureel proces, veel meer dan als een economisch en politiek proces. Ook de voorzitter van de Europese Unie José Manuel Barroso is van mening dat cultuur het cement is dat van de Europese Unie een succes kan maken, getuige zijn uitspraak op de Berliner Konferenz: "In the hierarchy of values the cultural ones range above the economic ones", een zienswijze die in korte tijd door tal van vooraanstaande politici is overgenomen. Dat dit zou moeten leiden tot een andere manier van politieke besluitvorming en het ontwikkelen van sensibiliteit voor de culturele waarden van de inwoners van Europa is meer dan duidelijk. Hoe dat moet is echter aanzienlijk minder voor de hand liggend. Wie zich voorstelt dat in de Europese besluitvorming met de culturele component rekening gehouden moet worden, realiseert zich dat er nog een lange weg is te gaan. Die weg kan alleen succesvol worden afgelegd indien de jonge generatie Europeanen actief bij het eenwordingsproces wordt betrokken.

Forum Amsterdam: Imagining Europe

De vragen waarvoor Europa zich gesteld ziet zijn veelal dezelfde als die in de Amsterdamse microkosmos spelen: de rol van religie en spiritualiteit; de positie van Nederland en Amsterdam; nationaal en internationaal; de omgang met andere, niet-Europese culturen; de consequenties van de vergrijzing en globalisering; angst voor de toekomst; verzet tegen verandering; ongeloof in de kracht van de jeugd. Inspiratie, optimisme, nieuwe ideeën en vertrouwen in de toekomst zijn nodig om de zinnen en geest te prikkelen. Is het niet de hoogste tijd voor een nieuw verlichtingsbesef dat zich meester maakt van de opkomende elite? De beslissers van morgen die bereid zijn de enorme uitdagingen van onze tijd met originaliteit en vindingrijkheid aan te gaan? Daarover gaat de, niet alleen optimistische, maar vooral ook vrolijke bijeenkomst in Felix Meritis op zondag 11 december. Tijdens deze Dag van de Inspiratie kan iedereen genieten van originele presentaties, (literaire) voordrachten, twistgesprekken en debatwedstrijden, filmvertoningen en forumdiscussies, lezingen van befaamde sprekers over controversiële onderwerpen of actieve deelname aan onder meer het People Network, of de declamatiemarathon. Wij houden u op de hoogte. Gelieve de datum alvast in uw agenda te noteren!

Forum Amsterdam: Imagining Europe

Zondag 11 december 2005 in Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

Aanvang: 14.00 uur, gebouw, kassa en foyer open vanaf 12.30 uur

Toegang: 12,- Euro / 10,- Euro met korting

Reserveren: mailto:receptie@felix.meritis.nl of (020) 623 13 11

Informatie: www.felix.meritis.nl

Felix Meritis geeft tweemaandelijks een gratis publicatie uit met programmainformatie en achtergronden. Als u die wenst te ontvangen, kunt u uw contactinformatie doorgeven via adresbeheer@felix.meritis.nl of 020 623 13 11