Ingezonden persbericht

Nederlands hockeyteam ambassadeur Right To Play

Rotterdam - Het Nederlands hockeyteam van bondscoach Roeland Oltmans is aan de vooravond van het toernooi om de Champions Trophy toegetreden tot de groep van ambassadeurs van Right To Play. De internationale humanitaire organisatie brengt sport- en spelprogramma's naar kinderen in door oorlog, ziektes, armoede en natuurrampen getroffen gebieden in de wereld. Voormalig viervoudig Olympisch kampioen schaatsen Johann Olav Koss startte in 1994 met Right To Play, omdat ieder kind volgens hem het recht heeft om te spelen.

Met het ambassadeursschap van het nationale hockeyteam wil Right To Play met name meer naamsbekendheid in de hockeywereld verkrijgen en fondswervende acties opzetten om zodoende meer kinderen dat recht op spelen te gunnen. De acties met en rond de selectie van Roeland Oltmans worden direct gekoppeld aan Right To Play projecten in Pakistan. Op dit moment worden Sportworks programma's uitgevoerd in de gebieden aan de grens met Afghanistan en Pakistan. In de steden Peshawar en Quetta zijn achttien vluchtelingenscholen waar 8.500 Pakistaanse en Afghaanse kinderen deelnemen aan de Right To Play sport- en spelactiviteiten. De programma's staan onder leiding van veertig lokale coaches en leraren. Naar aanleiding van de aardbeving in Pakistan werd Right To Play door de humanitaire organisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, gevraagd om in de opbouwfase in de getroffen gebieden sport- en spelactiviteiten op te zetten.

Het nationale hockeyteam en de KNHB zullen tot en met de Olympische Spelen van Beijing 2008 een invulling geven aan de samenwerking met Right To Play. "Right To Play is voor ons als hockeyteam een goed doel om te ondersteunen, omdat zij door middel van sport en spel de kinderen in de meest achtergestelde gebieden ter wereld een beter leven willen geven," aldus Jeroen Delmee. "Right To Play geeft kinderen in hun sport- en spelprojecten ook voorlichting over de risico's van ziektes als HIV/Aids, Malaria en Tuberculose. Daarmee worden kinderen en hun gemeenschappen verder geholpen in hun ontwikkeling," aldus keeper Guus Vogels. Volgens Taeke Taekema zijn hockeyers blij als ze weer kunnen hockeyen. "Dat geldt voor kinderen die dankzij Right To Play weer kunnen spelen." Het ambassadeurschap van Right To Play zal tijdens het toernooi om de Champions Trophy worden uitgedragen door middel van het dragen van polsbanden met daarop het logo van de humanitaire organisatie. Het beeldmerk, de rode bal, zal tevens op de sticks van de spelers te zien zijn.
_____