Ingezonden persbericht

Dignity reageert op instructie Vaticaan homoseksuele priesterstudenten

AMSTERDAM, 20051211 -- De nieuwe instructie van het Vaticaan over de toelating van homoseksuele priesterstudenten tot het seminarie en de priesterwijding laat weer duidelijk zien, dat de Kerkleiders blind blijven voor de hedendaagse inzichten over de menselijke seksualiteit. Deze moedwillige onwetendheid over seksualiteit van de kant van een instituut dat er aanspraak op maakt zedenmeester te zijn is moreel oneerlijk en ongelooflijk schadelijk voor de hele Kerk en moet veroordeeld worden.


Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen, ook homoseksuele priesters en bisschoppen, hebben de Kerk vanaf de begintijd gediend en zullen dat blijven doen. Deze nieuwe instructie zal leiden tot een meer gesloten, homovijandige omgeving binnen seminaries en door de hele Kerk, hetgeen op velerlei wijze schadelijk zal zijn. Hierdoor zullen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen weer dieper in de kast gaan of de Kerk definitief de rug toe keren.

Het voortdurende onvermogen van seminarieopleidingen om onze toekomstige priesters en bisschoppen te helpen om een goed begrip van hun eigen seksualiteit te verkrijgen zal hierdoor worden versterkt. Het integreren van eigen seksualiteit tot een rijp emotioneel en geestelijk leven zal zo bemoeilijkt worden. Dit is opnieuw een voorbeeld van het onvolwassen begrip van de Kerk over alles wat met seksualiteit te maken heeft.

Katholieke seminaries zouden moeten kijken naar de seksuele rijpheid van de seminarist en niet naar zijn seksuele geaardheid en zouden dezelfde criteria moeten toepassen op iedereen ongeacht zijn seksuele gerichtheid.

We zoeken in de Kerk naar leiderschap met betrekking tot seksuele theologie, maar die vinden we niet. Het Vaticaan neemt opnieuw een verdwaalde, zelfvernietigende stap in deze zeer kritieke tijd. Het priestertekort is ernstig, niet alleen in Nederland, maar ook in vele andere landen. Door homoseksuele mannen te ontmoedigen zich aan te melden bij de seminaries en door aan alle homoseksuele, lesbische, biseksuele en transseksuele Katholieken - met inbegrip van homoseksuele religieuzen en huidige gewijde priesters en bisschoppen - te vertellen hoe weinig zij gewaardeerd worden schaadt de instructie de hele Kerk. De Kerk zal vele goede priesters en kerkleden in de toekomst verliezen vanwege deze verklaring.

Ondanks deze laatste stap door het Vaticaan, blijven we hopen dat vele Katholieke seminaries door zullen blijven gaan om homoseksuele kandidaten voor het priesterschap toe te laten en dat ze hen een welkome omgeving zullen verschaffen. Vele Nederlandse Katholieken erkennen de uitstekende bijdragen die homoseksuele priesters hebben geleverd en kunnen blijven leveren in dienst van de Kerk. Wij moedigen homoseksuele mannen aan die door God zijn geroepen om vol moed hun roeping te beantwoorden en zich aan te melden voor toelating tot het seminarie. Het zou weer een stap terug zijn voor onze Kerk, als de antieke Vaticaanse inzichten en de angst voor de menselijke seksualiteit goed gekwalificeerde en seksueel rijpe homoseksuele mannen ervan zou weerhouden om de Kerk te dienen zoals God hen dat vraagt.




Stichting Dignity Nederland