Opsporingsberichten ontsnapte TBS-ers levensgevaarlijk

E.o.r.g. nederland

Amsterdam 20051211 Opsporingsberichten in de landelijke en lokale media kunnen levensgevaarlijke momenten opleveren, dat stelt de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Nederland (EORG Nederland) naar aanleiding van een aantal vraag gesprekken met TBS-ers en advocaten die zaken van TBS-ers behandelen.

De EORG ziet het uitzenden van een opsporingsbericht meer als een 'reclamecampange' van het ministerie van justitie dan het doel waar het uiteindelijk voor is bedoeld om TBS-ers op te sporen. Daarnaast wekt, het telkens uitzenden van opsporingsberichten de indruk dat er meer TBS-ers ontsnappen dan voorheen, dat geeft niet alleen een groter onveiligheidsgevoel voor de burger maar ook een verkeerde voorstelling van zaken, omdat sinds het uitzenden van opsporingsberichten mee TBS-ers zouden ontvluchten dan normaal en dat is niet het geval.

Daarnaast vreest de EORG dat het op korte termijn weleens flink uit de hand kan gaan lopen, die opsporingsberichten, Bij de laatste ontvluchtte jeugd TBS-er wilde een burger zelf ingrijpen, 'dit ging maar net goed', hoewel justitie uitdrukkelijk aangeeft zelf een TBS-er niet te benaderen, hebben burgers toch 'de behoefte' zelf in te grijpen, aldus de commissie TBS en samenleving van de EORG.

De EORG is van mening dat de overheid met vuur speelt als het op deze wijze doorgaat. In het verleden is gebleken dat TBS-ers vanzelf terug gaan en zich na 1 of 2 dagen weer melden. TBS-ers ontvluchten in 80% van de gevallen om een bezoekje aan een cafe of een betaalde dame, aldus de EORG.

Het aantal ontvluchtingen in 2004 waren 93 en in 2005 waren het er 78.