Politie Friesland

13 verdachten alcohol in verkeer

Fryslân 11-12-2005 - Zaterdagavond en -nacht zijn door de Friese politie weer diverse bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. In enkele gevallen werkte de verdachte niet mee en ging dit gepaard met andere misdrijven.

Damwoude: rijden onder invloed

Zondag omstreeks 00.30 uur wilde de politie een personenauto controlerenen op de Hoofdweg. Na een stopteken ging de bestuurder er vandoor via de Ds. Germsweg en de Haleweg. Daar werd de auto stilstaand aangetroffen. Er zaten alleen nog twee passagiers in maar geen bestuurder. Een zoekslag in de omgeving leverde de vermoedelijke bestuurder op. Hij werd aangetroffen in een nabijgelegen tuin. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar blies hij 775 ug/l.

Hij kreeg een rijverbod, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Tijdens de aanhouding, waaraan de verdachte overigens gewoon meewerkte, vond één van de passagiers het nodig zich er mee te bemoeien. Hij pakte onder andere de zaklamp van een politieman af. Toen die hem terug wilde pakte verzette de verdachte zich daartegen. Na enkele klappen rende deze passagier weg. Zij identiteit is niet bekend geworden.

Hurdegaryp: rijden onder invloed en inrijden op politie

De politie heeft zondag een 20-jarige man uit Kollumerzwaag tot twee keer toe aangehouden op verdenking van diverse misdrijven. Omstreeks 03.00 uur zagen ze de verdachte rijden op de Rijksstraatweg, richting Hurdegaryp. Ze gaven de verdachte een stopteken. Hij reageerde echter niet en bleek gewoon doorrijden. In Hurdegaryp sloeg hij af, reed de Stationsweg op en stopte. Hij bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 280 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Korte tijd later werd geconstateerd dat de verdachte weer in zijn auto stapte en wegreed vanaf de Stationsweg. Door de politie werd de politieauto dwars op de rijbaan gezet om de verdachte te laten stoppen. Dat deed de verdachte ook. Echter daarop reed hij een stuk achteruit, gaf gas en reed met spinnende banden in op de politieauto. Die werd -om een aanrijding te voorkomen achteruit gereden. De verdachte wist nu vol gas en half door de berm te ontkomen. Na een achtervolging via Ryptsjerk, Birdaard, Rinsumageest, Damwoude, Broeksterwoude, De Valom en Zwaagwesteinde, kwam de verdachte in Kollumerzwaag. Daar werd hij op de Foarwei klemgereden en aangehouden. Daarbij dreigde hij elke politieman te zullen doodsteken. De verdachte is op verdenking van onder andere rijden onder invloed, rijden tijdens een rijverbod en poging doodslag ingesloten.

Heerenveen: negen bestuurders onder invloed tijdens controle

Zaterdagavond en nacht heeft de politie in en om Heerenveen met 30 medewerkers een alcoholcontrole uitgevoerd. Veertien bestuurders bleken te hebben gedronken en moesten mee naar het bureau voor een ademanalyse. Daar bleek dat elf van hen over de wettelijke limiet gingen en naast een rijverbod een proces-verbaal kregen. Vier van hen bliezen meer dan 570 ug/l; van hen werd het rijbewijs ingevorderd.

Ook in Grou werd een kleine controle gehouden. Hier was het goed voor elkaar. Van de 25 gecontroleerde bestuurders blies niemand teveel.