Socialistische Partij

Actievoerende brandweer dwingt betere CAO af: gefeliciteerd!

11-12-2005 * "De nieuwe CAO voor de brandweer bewijst dat actievoeren helpt, we kunnen de brandweermensen feliciteren," zegt SP-Kamerlid Ewout Irrgang. Het akkoord geldt ook voor het ambulancepersoneel dat de laatste dagen ook in actie was gekomen.

De SP was vorige week de enige partij die solidair was met de stakende brandweermannen. Verschillende afdelingen deelden flyers uit om de stakers te ondersteunen. Voortdurend zeiden de werkgevers vorige week dat het akkoord nog maar eens goed "uitgelegd" moest worden en dat er niet opnieuw zou worden onderhandeld. Uiteindelijk gebeurde dat dit weekend wel en kwam er toch een nieuw akkoord.

De nieuwe CAO bevat belangrijke verbeteringen waardoor ook brandweerlieden die minder dan twintig dienstjaren achter de rug hebben, eerder met pensioen kunnen. Bovendien kunnen brandweerlieden met meer dan twintig dienstjaren die daar medisch nog toe in staat zijn en zelf nog door willen werken, straks brandweerman blijven. In het oude akkoord moest na twintig jaar verplicht naar een andere functie worden omgekeken.