Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

maandag 12 december 14.15 uur

R. de Nooijer

Modulation of extracellular matrix in advanced atherosclerosis

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Promotor: prof.dr. Th.J.C. van Berkel

Hart- en vaatziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld. Een atherosclerotische plaque kenmerkt zich door een kern, gescheiden van de bloedbaan door een dunne bindweefselrijke kap. Zodra deze kap scheurt, komt het kernmateriaal in contact met het bloed, dat hierdoor kan stollen en het vat afsluiten. Stabilisatie van de atherosclerotische plaque kan een belangrijke stap zijn in de preventie van een zgn plaqueruptuur.

In dit promotie-onderzoek zijn een aantal factoren onderzocht op hun capaciteit de stabiliteit van het bindweefsel in de plaque te reguleren. Het enzym MMP-9 heeft verschillende functies in verschillende stadia van ziekteprogressie en in complexe plaques kan het leiden tot ruptuur. Dit heeft belangrijke implicaties voor de ontwikkeling van therapieën die gebaseerd zijn op MMP-9-remming. In dit proefschrift wordt tevens de vordering met de ontwikkeling van een dergelijke MMP-9 remmer gerapporteerd.

Verder wordt de rol van twee andere enzymen onderzocht, cathepsine-S en cathepsine-K. Deze hebben een zeer brede functie en worden door verscheidene celtypen geproduceerd. In deze dissertatie wordt de specifieke rol onderzocht van cathepsinen die worden gesynthetiseerd door macrofagen. Hieruit kan geconcludeerd worden dat beide enzymen grote en gelijkaardige effecten hebben op de samenstelling van de extracellulaire matrix, maar een tegengesteld effect op geprogrammeerde celdood.