Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

maandag 12 december 15.15 uur (Groot Auditorium)

A. Alexander-Bakkerus

Eighteenth-century Cholón

Faculteit: Letteren

Promotoren: prof.dr. W.F.H. Adelaar en prof.dr. P.C. Muysken (Radboud Univ. Nijmegen)

Het proefschrift, Eighteenth-Century Cholón, bevat een complete beschrijving (vermoedelijk klanksysteem, morfonologie, nominale en verbale morfosyntax, adverbia, interjecties, samengestelde zinnen, lexicon) van het Cholón, een uitgestorven taal die in het dal van de Huallagarivier (Noord-Peru), een zijrivier van de Marañón (Amazone), gesproken werd. Voor deze taalbeschrijving heeft een achttiende-eeuws manuscript, Arte de la Lengua Cholona, als basis gediend. Deze Arte of grammatica werd in 1748 geschreven door een Franciscaner frater, Pedro de la Mata genaamd. De la Matas grammatica is de enige uitgebreide bron die van het Cholón overgeleverd is. Het is voor het eerst dat er op basis van een koloniale grammatica een complete, moderne taalbeschrijving van een uitgestorven taal is gemaakt.

Het Cholón is een agglutinerende taal die zowel prefixen als suffixen kent. In hoofd- en bijzinnen prevaleert een SOV (subject-object-werkwoord) volgorde. Bijzinnen kunnen, net als in het Latijn, door middel van genominaliseerde werkwoordsvormen gevormd worden.

Het Cholón vertoont weinig gelijkenis met naburige laagland- en hooglandtalen en de publicatie van deze taalbeschrijving kan een belangrijke bron zijn voor typologische en de vergelijkende taalstudies. De publicatie levert tevens een bijdrage aan een nieuwe wetenschapstak, missionary linguistics, die zich bezig houdt met het analyseren van koloniale taalbeschrijvingen.