Gemeente Oss


30/11/2005 - Presentatie toekomstvisie Erfdijk

Informatieavond maandag 12 december in 't Slotje in Herpen

Bij de totstandkoming van het dorpsplan Herpen is het voornemen om de Erfdijk in oude glorie te herstellen al eerder ter sprake gekomen. Binnenkort zijn bewoners en andere belangstellenden in de gelegenheid om kennis te nemen van de uitgewerkte plannen voor de Erfdijk. De informatieavond vindt plaats op maandagavond 12 december in gemeenschapshuis 't Slotje in Herpen.

Bestaande en nieuwe dijk De gemeenten Oss en Landerd, het Waterschap Aa en Maas, de Provincie en de Dienst Landelijk gebied hebben samen deze visie voor het gebied opgesteld. Daarbij hebben diverse gebiedskenners geholpen. Het is de bedoeling om de oude Erfdijk en het landschap te herstellen. Hierdoor wordt het gebied aantrekkelijker voor planten, dieren [bijvoorbeeld de das] en vooral ook voor de mensen. Een opvallend onderdeel van de reconstructie van de Erfdijk is de aanleg van een nieuw gedeelte ten noorden van Herpen. Het gaat om een nieuwe dijk langs de Hertogswetering. Op die plaats heeft vroeger ook een dijk gelegen. Een ander belangrijk onderdeel van de visie is de oeververbreding van de Munsche Wetering. Hier komen natuurvriendelijke oevers aan de noordzijde. Zo moet er een `natte verbindingszone' ontstaan tussen Keent en het gebied bij Herperduin; belangrijk voor vissen, amfibiën en waterminnende planten. Waterschap en gemeenten gaan proberen de hiervoor benodigde grond aan te kopen of te ruilen met de huidige eigenaars. Maar misschien is het ook mogelijk om agariërs in het gebied bij dit natuurbeheer te betrekken.

Inspraakavond
Op maandagavond 12 december is er in gemeenschapshuis 't Slotje in Herpen een presentatie van het concept-plan. Wethouder J. Iding van gemeente Oss zal de avond voorzitten. U kunt na de presentatie vragen stellen en reageren op de plannen. De bijeenkomst duurt van 20.00 uur tot 21.45 uur. Belangstellenden worden verzocht zich van tevoren aan te melden via f.van.de.ven@oss.nl of via de post: gemeenthuis Oss, postbus 5, 5340 BA Oss t.a.v. de heer F. van de Ven.

Op de kaart is met de bruine lijn het nieuwe en gedeeltelijk bestaande traject van de Erfdijk aangegeven. Bron: Dienst Landelijk Gebied