Gemeente Nuth


05-12-2005

Gemeente Nuth installeert kersverse seniorenvoorlichters

Op 12 december verwelkomt wethouder Kockelkoren 8 nieuwe seniorenvoorlichters in het gebouw van de Zorggroep Thuis. Om 14.00 uur aan de Pastorijstraat 31 in Nuth vindt daarmee de formele aftrap plaats van het project seniorenvoorlichters Nuth. De gemeente Nuth zal haar inwoners van boven de 70 jaar oproepen om in de toekomst gebruik te maken van deze vrijwilligers. Zij kunnen hen persoonlijk informeren over de mogelijkheden die er zijn om gebruik te maken van beschikbare middelen en voorzieningen.

Welzijnsschakel
De gemeente Nuth heeft één professionele ouderenwerker bij Maatschappelijke Dienstverlening Zorggroep Thuis. Door de sterke regionale vergrijzing neemt echter het aantal ouderen toe in onze gemeente. De vraag naar hulp en advies neemt dus alleen maar toe. De kracht van het project seniorenvoorlichters Nuth is dat de seniorvoorlichter het initiatief neemt om contact op te nemen. Dit maakt het zoeken naar advies of hulp makkelijker en neemt de schroom weg om ondersteuning aan te vragen. Het aanbod voor een huisbezoek door de seniorenvoorlichter is geheel verblijvend en kan zonder consequenties worden afgewezen. Deze nieuwe ondersteuning door seniorenvoorlichters zorgt er voor dat ook in de toekomst ouderen kunnen rekenen op voldoende informatie en advies. Zo vormen zij een belangrijke schakel in vraag en aanbod voor het welzijn van de ouderen.

Ervaren en gedreven
De opleiding van de seniorenvoorlichters nam de Provincie Limburg voor haar rekening en werd verzorgd in samenwerking met de Stichting Dienstverlening Ouderen Heerlen (SDOH) en Zorggroep Thuis Nuth. Gedurende de opleiding ontwikkelde zij een specialisme om informatie en advies op maat te geven aan personen die 70 jaar en ouder zijn. Zij zullen in de kernen Vaesrade en Wijnandsrade starten. Van tevoren stuurt de gemeente Nuth deze oudere inwoners een brief waarin zij duidelijk maakt wat seniorenvoorlichters voor hen kunnen betekenen. Bovendien is daarin vermeld dat een seniorenvoorlichter contact zal opnemen tenzij men van tevoren aangeeft daar geen prijs op te stellen. De vrijwilligers hebben een arbeidsverleden waarin men veel werkte met ouderen en zorg(verlening). Op deze wijze blijven ze nog steeds betrokken bij de aard van hun vroegere werkzaamheden en nemen ze enthousiast deel aan het voorlichtings- en advieswerk. Sommigen zijn daarnaast reeds actief als (bestuurs)lid van onder andere het Gehandicaptenplatform Nuth en de KBO-Nuth (Katholieke Bond voor Ouderen).