RTV-Noord-Holland


Persbericht

6 december 2005

Avondvullend spektakel voor Amsterdamse Ronald McDonald projecten

Unieke kerstshow op RTV Noord-Holland

Op 12 december presenteert RTV Noord-Holland live vanuit het Zaantheater in Zaandam een bijzondere kerstshow. Van 20.30 tot 22.30 uur treden diverse artiesten belangeloos op voor drie nieuwe Amsterdamse projecten van het Ronald McDonald Kinderfonds. Met als gezamenlijk doel zoveel mogelijk donateurs en sponsoren te werven. De presentatie is in handen van Hans van Willigenburg en Kinderfondsambassadrice Yvon Jaspers.

Entertainment

Het fondsenwervende programma staat garant voor een avond vol entertainment. Kinderfondsambassadrice Gerda Havertong zingt samen met kinderkoor De Kickers uit Purmerend. Ook andere sterren van eigen bodem, zoals Glennis Grace en Dries Roelvink, betreden het podium. Het optreden van BZN vormt het hoogtepunt van de show. De Volendamse succesformatie brengt sfeervolle kerstnummers en een speciale hitmedley.

Tafelvoetbal

Boven alles staat de avond in het teken van de Amsterdamse Ronald McDonald projecten. Een speciaal belpanel van BN'ers staat kijkers te woord die donateur of sponsor willen worden. Donateurs die zich hebben aangemeld via www.rtvnh.nl maken kans om zelf deel te nemen aan de spetterende show. Zingen met BZN, een potje tafelvoetbal met oud-Ajacieden Sjaak Zwart en Brian Roy, of de strijd aangaan met dartgoeroes Co Stompé en Mieke de Boer; alles is mogelijk!

Amsterdamse Ronald McDonald projecten
De opbrengsten van de kerstshow gaan naar drie Ronald McDonald projecten in Amsterdam. Allemaal plekken die zieke kinderen én hun familie een 'thuis ver van huis' bieden. Het huidige Ronald McDonald Huis bij het AMC staat aan de vooravond van een grootscheepse verbouwing. In de Ronald McDonald Oase in het Emma Kinderziekenhuis kunnen kinderen zich vooral weer even kind voelen. Ook voor de realisatie van Ronald McDonald VU Kinderstad is financiële steun onmisbaar. In deze 'stad', die wordt gebouwd op de bovenste verdieping van het VU medisch centrum, kunnen kinderen spelen en ontspannen.

Bezoek voor meer informatie de website: www.rtvnh.nl of www.ronaldmcdonaldhuisamsterdam.nl of www.ronaldmcdonaldvuhuis.nl Voor meer informatie kunt u ook bellen met: RTV Noord Holland, PR, Promotie: Elles Paijens 020-850 50 50 of het Ronald McDonald Kinderfonds, Iris Brummelhuis, 030 - 2219004.

Yvon Jaspers

Ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds

Samen met televisiepersoonlijkheden Robert ten Brink en Gerda Havertong is Yvon Jaspers al een aantal jaar ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds. Als ambassadeur zet ze zich actief in voor het voortbestaan van de Ronald McDonald Huizen in Nederland. Ze brengt regelmatig een bezoek aan een van de Huizen en bezocht vorig jaar zelfs het allereerste Ronald McDonald Huis in Roemenië. De ontmoetingen met gezinnen met een ziek kind, maar ook met de huismanagers en vrijwilligers van de Ronald McDonald Huizen hebben een diepe indruk op haar gemaakt.

Voor ze 'ja' zei tegen deze nevenfunctie hoefde ze geen seconde na te denken. Yvon: "Het Kinderfonds zet zich in voor iets wat mij erg raakt: ouders opvangen in Ronald McDonald Huizen zodat ze dichtbij hun zieke kind kunnen zijn. Ik heb zelf als kind in het ziekenhuis gelegen, en mijn ouders mochten toen niet bij me blijven. Nou, daar kan ik nog om huilen. Nu ik moeder ben geworden en samen met mijn dochter de eerste week in het ziekenhuis moest blijven, heb ik zelf ervaren hoe belangrijk het is om dichtbij je kind te kunnen zijn. Ik heb heel vaak gedacht aan al die ouders die weken en maanden van hun kind verwijderd zijn. Afschuwelijk!"

In 2003 kwam Yvon voor het eerst in contact met de Ronald McDonald Huizen toen ze meewerkte aan een video voor een scholenproject van het Kinderfonds. Yvon: "Tijdens de draaidagen kreeg ik een goede indruk van het belang van de Huizen. Aan de keukentafel dronk ik een kopje thee. Ik zag ouders die het zwaar hadden, maar met elkaar in de keuken even konden ontspannen. Als ze thuis waren geweest, was de stress vele malen groter geweest dan hier. In de Ronald McDonald Huizen hoef je alleen maar te 'zijn'. Je hoeft niks op te houden of uit te leggen en dat lijkt me een verademing."

Vorig jaar bezocht Yvon het allereerste Ronald McDonald Huis in Roemenië. Ze was er voor tv-opnames voor Z@ppelin in het kader van Wereld Kinderdag. "Ik heb daar een meisje van veertien ontmoet dat van de ene op de andere dag verlamd was geraakt", vertelt Yvon. " Ze lag aan de beademing, kon niks meer. Grote bange ogen. Dan breekt mijn hart: een intelligent kind dat al zes weken radeloos naar het plafond ligt te staren. Die dag heb ik een tv en videorecorder voor haar gekocht. Kan ze in ieder geval iets van de tijd doden. Ik dacht: misschien is dit wel de zin van mijn werk. Anders had ik dit meisje nooit gekend en had ik haar dit nooit kunnen geven. Eigenlijk is dit mijn kern: dat ik iets voor anderen kan betekenen."

Er zijn inmiddels dertien Ronald McDonald Huizen in Nederland bij alle academische ziekenhuizen en grote streekziekenhuizen met een bovenregionale functie. Momenteel wordt hard gewerkt aan de realisatie van Ronald McDonald Huizen bij revalidatiecentra en een jeugdpsychiatrisch ziekenhuis. Ook worden projecten gerealiseerd om zieke kinderen in het ziekenhuis een plek te bieden om te spelen en te ontspannen. Zoals Ronald McDonald VU Kinderstad en Ronald McDonald Oase in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Over deze nieuwe initiatieven is Yvon razend enthousiast: "Het zijn plekken waar zieke kinderen tot rust kunnen komen en kunnen spelen, waar ze weer even helemaal kind kunnen zijn. Dit is heel belangrijk voor het herstel, maar ook voor de ontwikkeling van zieke kinderen. De Ronald McDonald Huizen en projecten zijn nuttig en noodzakelijk. Voor dit fantastische goede doel zet ik me graag en met veel plezier in." Samen met met Yvon Jaspers presenteert Hans van Willigenburg maandag DE GROTE RTV N-H KERSTSHOW.
Hans van Willigenburg presenteert op werkdagen tussen 14.00-16.00 uur bij Radio Noord-Holland het radioprogramma 'de Hulplijn' waarbij vraag en aanbod van de meest uiteenlopend zaken bij elkaar worden gebracht.

Als jezelf heel gezond bent en als kind alles kon doen wat je maar wilde, treft het je extra hard wanneer je kinderen ontmoet die dat geluk niet hebben.

Elf jaar lang heb ik voor televisie het jeugdprogramma 'Klassewerk' gemaakt waarin kinderen ook van alles moesten kunnen en dat mochten ze, op televisie, aan heel Nederland laten zien. Op de tribune zaten vaak de klasgenootjes die minder gelukkig waren, maar ze konden tenminste wel mee naar de studio. Als je erg ziek bent kan zelfs dat niet en wordt je wereld wel heel erg klein.. Dat wil zeggen: zolang je thuis ziek kunt zijn. Als dat ook niet meer kan en je naar het ziekenhuis moet vervalt ook nog eens al dat vertrouwde om je heen.

Daarom zijn de Ronald McDonald Huizen zo'n geweldige vervanging voor thuis. Je familie, op elk gewenst moment van de dag of nacht op loopafstand aan je bed en jij, wanneer je behandeling het toestaat, bij hen in een huiskamer. Niet je eigen huiskamer maar wel die met al je dierbaren erin.

Als wij daaraan kunnen bijdragen, gewoon vanuit onze eigen huiskamer en ook weer via de televisie, dan is dat toch geweldig?

Ik beschouw het als een eer u daartoe te mogen aanzetten in de RTV N-H Kerstshow op 10 december en als ik u een beetje ken zal daar weinig overredingskracht voor nodig zijn..U doet gewoon mee..TOCH?

Hans van Willigenburg


-----------------------

---- --