Stadsdeel Amsterdam-Noord

Premiere Buurtsoap voor Nieuwendam-Noord

Op maandag 12 december gaat in de Muziekschool van Nieuwendam-Noord de buurtsoap in première. Portefeuillehouder Leefbaarheid, Chris de Wild Propitius, doet het openingswoord. De buurtsoap is een interactief theaterstuk over de eigen buurt gebaseerd op verhalen van buurtbewoners.

Drie buurtbewoners hebben een stevige discussie over de jeugd van tegenwoordig. De buurtbewoners worden gespeeld door professionele acteurs van theatergroep KAPOK. De buurtsoap is een initiatief van KansWeb, Opbouwwerk Noord, KAPOK en bewonersorganisaties in Nieuwendam-Noord. Het stadsdeel verzorgt de subsidie voor de soap.

Geen gewone soap

Op basis van de verhalen van buurtbewoners heeft regisseur Bert van de Roest een herkenbaar script samengesteld. Drie acteurs spelen enkele probleemsituaties uit Nieuwendam-Noord na, waarna het publiek de mogelijkheid heeft om in te grijpen. Geen gewone soap dus, maar een interactief theaterstuk waar het publiek zelf aan mee kan doen.

Bijzonder concept

De buurtsoap bestaat al sinds 1999 en wordt nu speciaal gemaakt voor Nieuwendam-Noord. Het concept van de buurtsoap is bijzonder. Schijnbaar moeiteloos worden probleemsituaties spelenderwijs aangepakt. Er ontstaan hilarische situaties waarbij flink gelachen wordt. Dit lucht niet alleen op, maar geeft ook de ruimte om anders tegen problemen aan te kijken. Het publiek doet mee, kan zelf oplossingen voor situaties aandragen en zelfs een van de rollen overnemen. Pas als het publiek tevreden is over de oplossing stopt de voorstelling.

De buurtsoap heeft er in andere steden voor gezorgd dat buurtbewoners samen de problemen in hun wijk hebben aangepakt.

De buurtsoap gaat maandag 12 december om 19.15 in première. Het vindt plaats in Muziekschool Noord, Alkmaarstraat 10. De toegang is gratis, dus alle bewoners zijn welkom.