Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 366

datum: 8 december 2005

Amersfoort ondertekent convenant aanpak schoolverzuim

Samenwerking leidt tot snelle en sluitende aanpak schoolverzuim

Tijdens het zogenoemde districtsdriehoekoverleg op maandag 12 december, ondertekenen de wethouders Onderwijs van de gemeenten Amersfoort en Leusden het 'Samenwerkingsconvenant Schoolverzuim'. Hierin staan afspraken tussen gemeenten, openbaar ministerie, Bureau Jeugdzorg Utrecht, Bureau Halt Utrecht en de Raad voor de Kinderbescherming over het bestrijden van schoolverzuim. Die partijen hebben het convenant al in 2004 ondertekend, net als de gemeente Utrecht. De ondertekenende partijen willen door samenwerking en snelle aanpak regelmatig schoolverzuim en dreigende schooluitval tegengaan.

Bij het bestrijden van schoolverzuim en dreigende schooluitval heeft de gemeente een belangrijke rol. Amersfoort pakte die rol het afgelopen jaar al op in de campagne Veilig op Straat met acties tijdens twee leerplichtweken. Het komende jaar kunnen de afspraken uit het 'Samenwerkingsconvenant schoolverzuim' bijdragen aan een goede handhaving van de leerplicht. Met deze sluitende aanpak en de samenwerking kan sneller en duidelijker op verzuim worden gereageerd. Dat past bij het door Amersfoort gewenste handhavingsbeleid.

Verzuim snel en duidelijk aanpakken
In het convenant staan de afspraken over termijnen en overdrachtsmomenten tussen de verschillende partijen. Op deze manier is er een sluitende aanpak die er voor zorgt dat jongeren niet uitvallen in het onderwijs. Hierbij vullen repressie en zorg elkaar aan. Er is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij al bestaande structuren. Nieuw is de mogelijkheid om via Bureau Halt Utrecht een Halt-afdoening op te leggen bij licht tot matig schoolverzuim.

Niet vrijblijvend

De partijen gaan er van uit dat voor ieder verzuim een reden is. Bij verzuim bij kinderen tot 12 jaar is er speciale aandacht voor de opvoedingsonmacht van ouders. Voor jongeren boven de 12 jaar zijn er zowel mogelijkheden in begeleiding als in straf. Zij kunnen waar nodig steun krijgen, maar die is niet vrijblijvend.

Het is de uitdrukkelijke wens van de partners dat, na Utrecht, Amersfoort en Leusden, zoveel mogelijk gemeenten binnen het arrondissement Utrecht zich bij de aanpak aansluiten.