Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 8 december 2005

Lik-op-stuk aanpak vuurwerk vanaf 12 december

Op 12 december gaat de lik-op-stuk aanpak van jeugdige overtreders van de vuurwerkregels weer in. De aanpak is een onderdeel van de jaarlijkse Vuurwerkcampagne van Halt en de politie. De campagne bestaat uit een preventief en een repressief deel. Vanaf 12 december geldt een verscherpte aanpak vanuit de politie gevolgd door een verkorte procedure bij Halt. Om echter een Halt-straf en ongelukken met vuurwerk te voorkomen krijgen kinderen van 10 tot 15 jaar bij aanvang van de campagne eerst het voorlichtingsmateriaal van Halt uitgereikt.

Voorkomen beter dan genezen
Dat voorlichtingsmateriaal âVuurwerk⦠ben JIJ er klaar voor?â geeft informatie over veiligheid en regels met betrekking tot vuurwerk en de consequenties als je die regels overtreedt. Kijk voor meer informatie op www.vuurwerkbenjijerklaarvoor.nl
Politie en Halt geven op een aantal scholen ook gastlessen. De scholen die zij niet bezoeken krijgen instructiemateriaal om zelf een vuurwerkles te verzorgen.

Op www.brandweer.nl kunnen kinderen spelenderwijs ontdekken welke maatregelen het beste beschermen tegen ongelukken met vuurwerk.

Vuurwerkregels
Vuurwerk kopen mag:

- als je 16 jaar of ouder bent;

- op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december;
- bij erkende winkels in Nederland (al het vuurwerk dat je ergens anders koopt is illegaal).

Vuurwerk afsteken mag:

- alléén op 31 december vanaf 10.00 uur âs ochtends tot 02.00 uur âs nachts;

- vuurwerk zonder Nederlandse gebruiksaanwijzing is verboden. Wees voorzichtig en veroorzaak geen overlast voor mensen en dieren.

Te vroeg geknald melden bij Halt
Jongeren die ondanks de voorlichting de vuurwerkregels overtreden krijgen van de politie een Rode Kaart en moeten zich de eerstvolgende werkdag bij Halt melden. Afhankelijk van leeftijd en de ernst van de overtreding krijgen zij bij Halt een leerprogramma en/of een werkstraf (1,5 tot 12 uur) opgelegd.

Schoonmaakactie
Jongeren die in de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw worden aangehouden gaan vanaf maandag 2 januari aan de slag in hun woonplaats om vuurwerkafval op te ruimen. Als de werkstraf naar behoren is uitgevoerd is de overtreding goedgemaakt en de zaak afgedaan.

Spetterende opening Vuurwerkcampagne door 4JHM
Op 12, 13 en 14 december zal de groep 4JHM van theatergezelschap Judka in samenwerking met componist Bart van Dongen, in diverse gemeenten de Vuurwerkcampagne feestelijk openen. 4JHM bezoekt in een aantal gemeenten een school waar zij samen met de politie, brandweer, gemeente en Halt de kinderen verrassen en de vuurwerkregels en âtips op een ludieke manier onder de aandacht zullen brengen. contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2005 Gemeente Eindhoven