Marketresponse b.v.

Leusden, 12 december 2006

Nederland te zwaar?

Introductie
In de media wordt regelmatig bericht over de dikke Nederlander en de consequenties die daaraan verbonden zijn voor de gezondheidszorg. Onderzoeksbureau MarketResponse deed onlangs een onderzoek onder huisartsen om te achterhalen in hoeverre zij obesitas (= ernstig overgewicht) als probleem ervaren.

Conclusies op hoofdlijnen
Uit het onderzoek van MarketResponse blijkt dat obesitas een veelvoorkomend probleem in de Nederlandse huisartsenpraktijk is, waarbij steeds meer en steeds jongere patiënten kampen met overgewicht. Huisartsen zijn vrij unaniem in hun oordeel dat de patiënt zelf door een ongezonde leefstijl in hoge mate verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van obesitas. Het feit dat steeds meer en jongere patiënten obesitas hebben, vinden huisartsen problematisch. Obesitas is hard op weg volksziekte nummer 1 te worden en kost de overheid en dus de gemeenschap veel geld. Diabetes, dat samenhangt met overgewicht en obesitas, wordt echter als nog problematischer beschouwd.

Meer gedetailleerde resultaten
Volgens de huisartsen heeft ruim 20% van de patiënten in de praktijk obesitas. waarvan 13% kinderen tot 16 jaar. Obesitas wordt meestal niet officieel gediagnosticeerd. Desondanks zegt 76% van de huisartsen dat het aantal patiënten met obesitas is gestegen over de afgelopen vijf jaar. De belangrijkste oorzaken van obesitas zijn een verkeerde levensstijl met slechte eetgewoontes en onvoldoende lichaamsbeweging. Daarnaast wordt door het merendeel van de huisartsen erfelijke aanleg genoemd.

Uit het onderzoek van MarketResponse blijkt dat huisartsen denken dat mensen ongezonder zijn gaan eten; meer gemaksvoedsel (fastfood, snacks en tussendoortjes) en een toename van het aantal eetmomenten. Het Voedingscentrum adviseert zeven eetmomenten per dag; waarvan 3 hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes.

De belangrijkste consequentie van obesitas is dat dit kan leiden tot allerlei ernstige gezondheidsproblemen. Mensen met obesitas hebben een verhoogde kans op onder andere hart- en vaatziekten, ouderdomsdiabetes, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol en gewrichtsproblemen.

Het belangrijkste advies dat huisartsen meegeven aan de patiënt met obesitas is om de levensstijl aan te passen. Op het gebied van voeding betekent dit minder snacken, meer groenten en fruit en gevarieerder eten. Daarnaast geeft bijna de helft van de huisartsen concreet productadvies waarbij de productlijn van Becel of dieetvetten algemeen en Yakult de meest genoemde producten zijn.

Methode
Het onderzoek is uitgevoerd met gebruikmaking van CAWI en opgenomen in een omnibus, binnen het huisartsenpanel van MarketResponse. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 19 oktober tot en met 30 oktober 2005, onder een representatieve steekproef van 100 Nederlandse huisartsen.

Contact:
Lindy Schuin (L.Schuin@marketresponse.nl)
Walter Temmink (W.Temmink@marketresponse.nl)
Telefoon: 03333 03333

Publicatie alleen met bronvermelding MarketResponse BV