Gemeente Eindhoven

Persbericht 12 december 2005 , no. 296

In Eindhovense winkelgebieden Kerkstraat, Woenselsemarkt/Kruisstraat, Vaartbroek

Aanpak winkelcriminaliteit met computersysteem

Vanaf volgend jaar wordt de winkelcriminaliteit in de Eindhovense winkel-gebieden Kerkstraat, Woenselsemarkt/Kruisstraat en Vaartbroek aangepakt met een computersysteem. In het kader van het project 'Pak die lastpak' heeft de gemeente Eindhoven samen met Politie, Justitie en verschillende betrokken ondernemers een nieuw instrument opgezet, het Winkelcentrum en Bedrijvenpark Meldingensysteem (WeBM).

Dit is een internet incidentregistratie waarmee onder meer informatie kan worden uitgewisseld over winkeldieven. Het systeem wordt gratis aangeboden aan ondernemers in de genoemde winkelgebieden. Wanneer WeBM in deze gebieden succesvol blijkt, wordt het systeem in heel Eindhoven ingezet.

WeBM is toegankelijk voor elke ondernemer in de genoemde winkelgebieden. Het enige dat nodig is, is een PC met internetaansluiting en een individuele toegangscode. Het systeem biedt de volgende mogelijkheden:

- registreren van incidenten via internet;

- waarschuwing over winkeldieven en veelplegers die actief zijn in een bepaald winkelgebied;

- beschikbaar beeldmateriaal van notoire overlastveroorzakers;
- informatie over veel gebruikte trucs en werkwijzen van het dievengilde;

- overzicht van (recente) incidenten van winkelcriminaliteit;
- informatie over de afhandeling van deze incidenten door politie en justitie;

- mogelijkheid tot elektronische aangifte via internet aan de politie; statistieken over winkelcriminaliteit in winkelgebied. Ook ondernemers zonder internetvoorziening kunnen overigens gebruik maken van de informatie in het systeem.

Beheerders gezocht
Voordat het systeem deze informatie kan leveren, moeten deze gegevens eerst worden ingevoerd. Voor elk winkelgebied zijn daarom één of twee beheerders nodig. Zij verwerken de gegevens van de gemelde incidenten in het systeem. Periodiek komen de beheerders samen met politie, justitie en gemeente om de gemelde incidenten te bespreken. Die werkzaamheden kosten ongeveer één uur per week.

Als tegemoetkoming ontvangt elke beheerder een passend camerasyteem dat kosteloos beschikbaar wordt gesteld.
De afgelopen dagen hebben ondernemers in de genoemde winkelgebieden een brief ontvangen van de projectgroep 'Pak die lastpak' met het verzoek om zich aan te melden als beheerder.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2005 Gemeente Eindhoven